WK missende Guerrero denkt na positieve cocaïnetest aan mislukte afwas

Reacties

Paolo Guerrero is geschokt door de beslissing van de FIFA om hem voor een jaar te schorsen. De aanvoerder én topscorer aller tijden van Peru voelt zich 'een slachtoffer van ongerechtigheid'.

WK missende Guerrero denkt na positieve cocaïnetest aan mislukte afwas

Guerrero leverde na het WK-kwalificatieduel van Peru met Argentinië op 5 oktober een positieve dopingtest in. De aanvaller van Flamengo kreeg een voorlopige schorsing van dertig dagen, die later met nog twee weken werd verlengd, en vorige week besloot de FIFA om Guerrero voor een jaar te schorsen. Dit betekent dat de aanvaller niet mee kan doen aan het WK in Rusland.

De 33-jarige Guerrero is daar kapot van. De dopingtest zou hebben uitgewezen dat de aanvaller cocaïne zou hebben gebruikt, maar Guerrero ontkent in alle toonaarden. Het verboden middel dat bij Guerrero is aangetroffen zou afkomstig kunnen zijn uit cocathee: een drankje dat legaal is in Zuid-Amerika. Guerrero weet dat hij dit vanwege het dopingreglement niet mag drinken en heeft dat naar eigen zeggen ook niet gedaan.

'Ik zou wel gek zijn als ik cocathee zou drinken, want ik weet dat het schadelijk voor me kan zijn', vertelt Guerrero aan het Braziliaanse Globo Esporte. 'Ik heb anijsthee gedronken in Peru omdat ik darmproblemen had en ik heb thee met citroen en honing gedronken in Argentinië omdat ik de griep had. Ik geef niemand de schuld, maar het middel dat bij mij is aangetroffen had nog in een beker of theepot kunnen zitten.'

Door zijn schorsing mag Guerrero een jaar lang niet voetballen. 'Dit is de meest treurige periode uit mijn loopbaan', zegt de spits. 'Ik heb de meest belangrijke wedstrijden van mijn leven met Peru moeten missen en nu mag ik ook niet meedoen met Flamengo in de finale van de Copa Sudamericana. Dit is een erg zware tijd voor mij.' Guerrero is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de FIFA en heeft goede hoop dat zijn schorsing alsnog geannuleerd zal worden.

Peru is aankomende zomer voor het eerst sinds 1982 (!) weer eens actief op een WK en zit in een groep met Frankrijk, Denemarken en Australië. Guerrero ontbrak vanwege zijn toen nog voorlopige schorsing al in de play-offwedstrijden tegen Nieuw-Zeeland, maar was in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks nog goed voor zes doelpunten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.