Winnend Heerenveen bezorgt Utrecht negatief clubrecord

SC Heerenveen heeft in eigen huis eenvoudig gewonnen van FC Utrecht, dat daarmee een negatief clubrecord evenaart door voor de twaalfde keer dit seizoen een uitwedstrijd te verliezen: 4-1.

Heerenveen wist dat het thuis moest afrekenen met Utrecht om uitzicht te houden op de vierde plaats, maar de Friezen hadden moeite om gaten te vinden in de defensie van de Domstedelingen. Pas in de 39ste minuut werd Utrecht-doelman Robbin Ruiter geklopt, maar het was wel direct een schitterend doelpunt. Marten de Roon (foto boven) schoot de bal van ruim twintig meter verwoestend in de bovenhoek.

Een gouden wissel van scheidend hoofdtrainer Marco van Basten zorgde ervoor dat Heerenveen in de tweede helft verder afstand nam van Utrecht. Spelmaker Hakim Ziyech werd het veld ingebracht voor verdedigende middenvelder Joey van den Berg en dat leverde in de 67ste minuut succes op. Alfred Finnbogason brak door en behield het overzicht door af te leggen op Ziyech, die de voorsprong van Heerenveen verdubbelde.

Daarmee was de koek nog niet op voor Heerenveen, want negen minuten voor tijd maakten de Friezen ook nog hun derde doelpunt. Een vrije trap van Ziyech werd bij de tweede paal uitstekend ingekopt door Joost van Aken. Jacob Mulenga redde in de slotfase nog de eer voor Utrecht door de 3-1 te maken. Daarna besloot Finnbogason de wedstrijd met het vierde doelpunt van Heerenveen.

Dankzij de overwinning maakt Heerenveen nog steeds kans om vierde te worden, wat directe kwalificatie voor de voorronde van de Europa League oplevert. De achterstand op nummer vijf Vitesse is een punt, terwijl nummer vier PSV twee punten meer heeft.

Utrecht
Voor Utrecht was de nederlaag typerend voor het seizoen, want de Domstedelingen gingen al voor de twaalfde keer onderuit in een uitwedstrijd. Daarmee evenaart de club een negatief clubrecord uit de seizoenen 1993/94 en 1988/89. In zeventien uitduels verzamelde Utrecht slechts zeven punten, wat het minste is van alle clubs uit de Eredivisie.