Wingback Promes grijpt zijn kans bij Sevilla ondanks late dreun

Sevilla heeft nagelaten om bij Valencia in ieder geval voor even weer de koppositie te grijpen in La Liga. Door een late goal van de thuisploeg bleef een troonwisseling uit. Kilometervreter Quincy Promes speelde in een verrassende rol negentig minuten mee bij de bezoekers.

Valencia
Valencia
1 - 1
Sevilla
Sevilla

Met het etiket van stuntploeg krijgt Sevilla de complimenten die het verdient. De ploeg van Pablo Machín ging na dertien speelronden verrassend aan de leiding in de Spaanse competitie, maar verspeelde vorige week punten en de koppositie op bezoek bij Alavés (1-1). Promes moest het bij die wedstrijd met een invalbeurt doen, maar kreeg in Estadio Mestalla eindelijk weer een kans in de basis.

De Oranje-international heeft lang moeten zoeken naar zijn plek in de onorthodoxe speelwijze van Machín, die bij voorkeur met veel spelers in het centrum speelt en twee echte lopers op de flanken posteert. Voor een rol als creatieveling achter spitsen André Silva en Wissam Ben Yedder heeft Promes de concurrentiestrijd verloren verloren van Pablo Sarabia en Franco Vázquez. Voor een positie in de punt van de aanval staat hij evenmin bovenaan in de pikorde. De Nederlander toonde in Valencia zijn kwaliteiten als vleugelverdediger.

In de eerste helft werd Sevilla veelal teruggedrongen door Valencia, dat de kansen vaak te slordig uitspeelde. Zo liet Carlos Soler na Gonçalo Guedes alleen voor de keeper te zetten en waren er ook mogelijkheden voor Rodrigo en Santi Mina. De bezoekers moesten zich in hele fases beperken tot verdedigen, met Promes als veredelde rechtsback.

De passmap van Sevilla, waar Promes (21) de volledige rechterflank beliep.

Een wat gelukkige goal in de 55ste minuut hielp Sevilla tegen de verhouding in aan de voorsprong. Sarabia reageerde alert bij een mislukt schot van Wissam Ben Yedder en maakte van dichtbij zijn zesde La Liga-goal van het seizoen: 0-1. De voorsprong was voor de mannen van Machín reden om nog meer op de counter te loeren. Promes toonde in de duels met invaller Denis Cheryshev aan defensief uiterst betrouwbaar te zijn. Verrassend genoeg was de Nederlander bij Sevilla de speler met de meeste tackles én intercepties.

Alle balcontacten van Quincy Promes, die verdedigend ook zeker zijn mannetje stond.

In de slotfase hielp Promes in de omschakeling André Silva nog aan dé kans op de 0-2. De Portugees omspeelde doelman Neto, maar raakte vervolgens de paal. Die misser kwam Sevilla erg duur te staan. Diep in de extra tijd ging het mis. Uit een vrije trap van Dani Parejo kopte Mouctar Diakhaby de bal tegen de touwen, mede omdat de uitgekomen goalie Tomas Vaclik miszat: 1-1.

Barcelona blijft daardoor koploper in Spanje. De Catalanen hebben evenveel punten als Sevilla en Atlético Madrid, maar hebben een wedstrijd minder gespeeld. Zaterdagavond wacht de stadsderby tegen Espanyol.