Wilmots en Mertens verheugd, Halilhodzic haalt uit

Marc Wilmots kan opgelucht zijn na de nipte zege van zijn ploeg tegen Algerije (2-1). De bondscoach van België zag zijn ploeg worstelen met de vorm, maar dankzij twee invallers alsnog winnen. Dries Mertens was een van die gevierde invallers.

'De bank heeft het verschil gemaakt', aldus Wilmots, die daarmee doelde op de invallers en doelpuntenmakers Marouane Fellaini en Mertens. 'De drie punten zijn het belangrijkste, nu moeten we de focus leggen op de volgende wedstrijd tegen Rusland. Wij gaan verder op deze voet.'

Marouane Fellaini en Dries Mertens vieren samen de treffer van de kleine aanvaller van Napoli.

Eenvoudig was de zege op Algerije allerminst. 'Het is een moeilijke wedstrijd geweest tegen een ploeg die alleen maar achteruit liep', aldus de keuzeheer van De Rode Duivels. 'We maakten een kleine fout en dat wordt op een WK direct afgestraft. En die voorsprong kwam Algerije goed uit. Dan moet je geduld tonen en dat hebben wij gedaan.'

De Belgen kwamen door een defensieve fout van voormalig Ajacied Jan Vertonghen op achterstand. De linksback van de Belgen veroorzaakte een strafschop die even later werd benut door Sofiane Feghouli. En dat terwijl de Belgen ondanks het povere spel amper in de problemen zijn gekomen.

'In de eerste helft hadden we 67 procent balbezit, maar we gaven geen enkele kans weg en na de rust hebben we veerkracht getoond met deze jonge groep', aldus Wilmots na het eerste WK-duel van de Belgen sinds de zomer van 2002.

In Belo Horinzonte kroonde invaller Mertens zich tot matchwinner, al was de kleine Belg voor de wedstrijd allerminst gelukkig. 'Natuurlijk zou ik volgende keer liever starten, maar het is de keuze van de bondscoach. Uiteindelijk ben je gewoon blij dat je kunt scoren. Op het WK scoren voelt bijzonder. Dat je dan het hele land blij maakt. Dat is fantastisch...', aldus Mertens. 'Maar het belangrijkste is dat we met een zege zijn begonnen.'

Algerije
De Bosnische keuzeheer van Algerije, Vahid Halilhodzic, baalde van de nederlaag. Hij zag een duidelijke oorzaak voor het verlies. 'België was veel te fit voor ons', aldus de coach, die stevige taal bezigde over zijn ploeg.

'Ik heb wat spelers die ietwat beperkt zijn, jong zijn en zonder ervaring', ging de 61-jarige coach verder. 'Bovendien kunnen ze niet negentig minuten spelen. Sommigen kwamen zelfs om een wissel vragen. Iedere Algerijn moet zo'n dertig tot vijftig procent beter worden in fysiek opzicht. Maar desondanks hadden we kunnen winnen. We hebben alles gegeven, maar lieten België in de tweede helft net te veel hun gang gaan.'