Willian opnieuw goud waard voor Chelsea, degradatiekraker beslist door omhaal

Chelsea heeft uitstekende zaken gedaan in de jacht op een Champions League-ticket. Onderin de Premier League boekte Watford een zeer belangrijke overwinning.

Crystal Palace
2 - 3
Chelsea
Chelsea

Met nog vijf duels voor de boeg had Chelsea alles nog in eigen hand. De ploeg van manager Frank Lampard stond voorafgaand aan de nieuwe speelronde vierde en koerste dus af op een ticket voor de Champions League-groepsfase. De Londense topclub leek op Selhurst Park een eenvoudige avond tegemoet te gaan, want na 27 minuten leidden de bezoekers met 0-2. Olivier Giroud opende al na zes minuten de score op aangeven van Willian, die ook de 0-2 van Christian Pulisic voorbereidde.

Giroud, Pulisic en Willian zijn ook de grote smaakmakers namens Chelsea sinds de coronabreak. Het was voor Giroud en Pulisic hun derde treffer, terwijl Willian in de vijf duels die hij na de hervatting speelde goed was voor vier doelpunten en drie assists. Chelsea leek af te stevenen op een simpele zege, maar vanuit het niets werd het elf minuten voor rust 1-2. Met een ziedend schot van afstand bracht Wilfried Zaha de spanning weer terug.

Na voorbereidend werk van Reece James had Giroud de wedstrijd een klein kwartier na rust kunnen beslissen, maar de kopbal van de spits ging ruim over. In de 64ste minuut werd de Fransman naar de kant gehaald en zijn vervanger Tammy Abraham maakte er zeven minuten later met zijn eerste balcontact 1-3 van. Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar op aangeven van Patrick van Aanholt maakte Christian Benteke een minuut later 2-3.

Mason Mount kreeg in de slotfase nog een goede kans op de vierde Chelsea-treffer van de avond, maar met een uitstekende redding voorkwam Vicente Guaita het doelpunt van de middenvelder. Diep in de extra speeltijd werd het nog bijna 3-3, maar een kopbal van Scott Dann belandde tegen de paal. Met hangen en wurgen trok Chelsea de zege over de streep. De Londense club heeft nu 60 punten uit 34 duels, waardoor het even derde staat in de Premier League. Leicester CIty kan later op de dinsdagavond echter passeren als het bij Arsenal wint.

Watford
Watford
2 - 1
Norwich City

Het was voorafgaand aan de 34ste speelronde in de Premier League code rood voor Watford en vooral Norwich City. Sinds de herstart van de competitie had Watford slechts één punt gepakt in vier duels, maar Norwich City bleef zelfs helemaal zonder punten. Beide clubs konden een overwinning dus wel gebruiken, maar scoorden dit seizoen erg moeilijk. Watford (15) en Norwich City (16) waren de clubs die de meeste wedstrijden doelpuntloos bleven.

De voortekenen waren dus niet gunstig, maar beide clubs schoten uit de startblokken. Na tien minuten stond het al 1-1 op Vicarage Road. In de vierde minuut krulde Emiliano Buendía de 0-1 binnen. Na 564 minuten zonder doelpunt in de Premier League was het eindelijk weer raak voor Norwich City, dat de voorsprong echter niet lang wist vast te houden. In de tiende minuut zorgde Craig Dawson voor de gelijkmaker uit een vrije trap van Étienne Capoue.

Het hoogtepunt van de wedstrijd vond plaats in de 56ste minuut. Een voorzet van Ismaïla Sarr kwam via een verdediger van Norwich City in de buurt van Danny Welbeck, die niet twijfelde en met een omhaal fantastisch scoorde. Doelman Tim Krul had totaal geen kans op de inzet van de aanvaller. Het schitterende doelpunt bleek ook meteen de winnende goal, waardoor Watford uitstekende zaken deed in de strijd tegen degradatie.

Watford komt door de overwinning op 31 punten uit 34 duels, waarmee de ploeg van manager Nigel Pearson zeventiende blijft in de Premier League. De voorsprong op Aston Villa en AFC Bournemouth, die beide een wedstrijd tegoed hebben, is nu vier punten. Norwich City blijft steken op 21 punten en heeft een klein wonder nodig om degradatie af te wenden.