Willem II vergooit periodetitel, Advocaat zwaait af met zege

Willem II heeft vrijdagavond de periodetitel verspeeld door 2-2 te spelen op bezoek bij Roda JC Kerkrade. Heracles Almelo wint naast de kampioensschaal ook het Bronzen Schild en de geldprijs die aan het periodekampioenschap verbonden zijn. Dick Advocaat neemt afscheid van het trainersvak met een overwinning op bezoek bij Jong AZ: 0-2.

Roda JC Kerkrade
2 - 2
Willem II
Willem II

De Limburgers, na een zoveelste waardeloze seizoen in de Eerste Divisie zonder iets om als team voor te spelen, hadden nog wel de kans om hun spits Dylan Vente te helpen in de strijd om de topscorerstitel. Vente maakte inderdaad de openingstreffer, waarna Elton Kabangu vlak voor rust de stand in het Parkstad Limburg Stadion gelijktrok.

Meteen na de hervatting nam Roda de leiding weer: 2-1 door Boyd Reith. Het karig gevulde Parkstad Limburg Stadion zag in elk geval een pot voetbal waarin een hoop gebeurde: Jesse Bosch zorgde voor 2-2 met een prachtige poeier, en weer een paar minuten later sloegen de stoppen door bij Guus Joppen. De verdediger pakte rood na een schandalige overtreding. Het bleef bij 2-2, Willem moest daardoor de laatste periodetitel aan Heracles en de derde plek aan Almere laten. Als vierde spelen ze dinsdag uit tegen VVV.

Jong AZ
Jong AZ
0 - 2
ADO Den Haag

De laatste wedstrijd van trainer Advocaat (alhoewel: wie gelooft dat nog?) vond plaats op een locatie waar zelfs de Hagenaar nog nooit op de bank had gezeten. In Wijdewormer zorgde Thomas Verheydt in de eerste helft voor 0-1. Het duurde tot de laatste minuten van de wedstrijd voordat de groen-gelen hun coach verzekerden van een afscheid met een driepunter. Joël Zwarts besliste de wedstrijd: 0-2.

FC Dordrecht
2 - 2
TOP Oss
TOP Oss

De klimaatneutrale wedstrijd aan de Krommedijk was uitverkocht, maar de beide ploegen deden niet echt een klantenbinding in de eerste helft. Sahverdi Cetin zorgde met zijn eerste goal in Dordtse dienst wel voor gejuich op de tribune. TOP Oss draaide het in de tweede helft nog wel om: Jearl Margaritha maakte gelijk en ruim vijf minuten later was hij opnieuw trefzeker: 1-2. Samuele Longo had het laatste woord: 2-2.

Almere City FC
1 - 0
MVV Maastricht

In het Yanmar Stadion was er wel aan af te zien dat beide ploegen hun krachten spaarden voor de play-offs, die immers over drie dagen alweer van start gaan. Almere City werd de winnaar van de partij omdat Alvaro Peña, de Spanjaard die al een paar weken goed op schot is, een kwartier voor tijd zijn handtekening zette onder het enige doelpunt in de wedstrijd. Almere speelt maandag uit bij FC Eindhoven, MVV gaat dinsdag naar NAC.

Telstar
Telstar
2 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Bij Telstar, waar naar wens van voorzitter Pieter de Waard geen speciale aandacht werd besteed aan diens naderende afscheid, was toeschouwer Charlie in een wit leeuwenpak behoorlijk de pineut: hij moest de mandjes bedienen die in Velsen-Zuid als scorebord fungeren. Voor rust moest Charlie een 'uitmandje' ten hemel hijsen: Odysseus Velanas had 0-1 gemaakt. Pas heel laat mocht Charlie juichen: Quinten van den Heerik zorgde voor 1-1 in de blessuretijd. Dat smaakte naar meer, naar veel meer: Van den Heerik maakte na een korte onderbreking vanwege vreugdebier zelfs nog 2-1. NAC speelt dinsdag thuis tegen MVV.

Jong PSV
Jong PSV
1 - 1
FC Eindhoven

De PSV-beloften sloten hun seizoen af met de mini-derby tegen FC Eindhoven. Na een klein uur spelen bekroonde Jason van Duiven een uitstekend seizoen met nog maar eens een doelpunt. Koen Oostenbrink bracht dik tien minuten later het scorebord weer in evenwicht voor het team van Rob Penders, dat zich in de play-offs gaat melden. Dat doet het dus met een remise op De Herdgang op zak. Eindhoven treft maandag in de play-offs Almere City op eigen veld.

Jong FC Utrecht
1 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Op Zoudenbalch, bekende grond voor VVV-Venlo-trainer Rick Kruys, kwam de bezoekende ploeg na ruin een half uur spelen op voorsprong door een benutte strafschop van Sven Braken. In de laatste minuut zorgde Lynden Edhart, zeventien jaar pas, met een knap doelpunt voor een puntendeling bij het scheiden van de markt. VVV ontvangt Willem IIdinsdag in De Koel in de play-offs.

De Graafschap
3 - 0
FC Den Bosch

De wedstrijd op De Vijverberg was de enige waarbij beide ploegen geen enkel belang meer hadden. Het werd derhalve de avond van Siem de Jong. Het kind van de club had niet het comebackjaar waar hij van had gedroomd, maar zijn afscheidswedstrijd verliep wél volgens plan: binnen een half uur was het twee keer raak. In de tweede helft, nadat de wedstrijd even stil had gelegen door vuurwerk op het veld, kreeg De Jong een prachtige publiekswissel. Devin Haen bepaalde de eindstand in de slotminuut op 3-0.