Wijnaldum kent als geen ander het belang van een eindtoernooi

Reacties

Door de twee goals van Georginio Wijnaldum is Oranje ontzettend dicht bij kwalificatie voor het EK in 2020. De middenvelder weet als geen ander hoe belangrijk het is om actief te zijn op grote eindtoernooien.

Wijnaldum kent als geen ander het belang van een eindtoernooi
© Pro Shots

Met in totaal bijna vijfhonderd wedstrijden voor clubs als Feyenoord, PSV, Newcastle United en Liverpool is Wijnaldum een zeer ervaren speler, maar met het Nederlands elftal speelde hij op slechts één eindtoernooi - de Nations League niet meegerekend. Wijnaldum was al in 2014 een belangrijke speler op het WK in Brazilië, maar het EK en WK dat volgde liepen Oranje en Wijnaldum mis.

De klap binnen de nationale ploeg is groot bij het missen van een eindtoernooi, maar ook individueel dreunt het na. 'Je wordt ermee geconfronteerd, omdat je bij een club speelt waar teamgenoten wel naar het EK of WK gaan', blikte Wijnaldum na het duel met Wit-Rusland (1-2) terug op de toernooiloze dagen van het Nederlands elftal. 'Als je dan op vakantie gaat, zie je de wedstrijden en wil je er eigenlijk bij zijn.'

Wijnaldum kent dat gevoel als geen ander. Na onverwachts succes in Brazilië stond het Nederlands elftal aan de zijlijn tijdens toernooien in Frankrijk en Rusland. 'Het is heel pijnlijk, want elke speler wil zich meten op de grootste toernooien. Je krijgt gewoon niet de kans om het goed te doen. Het was eigenlijk heel normaal dat Nederland er altijd bij was tijdens een EK of WK.'

Dat Oranje zo goed als zeker is van kwalificatie voor het EK over een jaar, doet Wijnaldum dan ook goed. 'Ik weet namelijk hoe mooi het is. Voor mij persoonlijk was 2014 een mooi toernooi, maar voor Oranje ook. Het is alweer veel te lang geleden… Dat toernooi in Brazilië heeft mij echt geholpen, ik denk dat als we er straks bij zijn, het ook echt gaat helpen voor de ontwikkeling van andere spelers', aldus Wijnaldum, die in Minsk zijn 61ste interland speelde in dienst van Oranje.

Op 16 november kan Oranje het EK-ticket veiligstellen in een confrontatie met Noord-Ierland. Een punt tegen de huidige nummer drie van de kwalificatiegroep is voldoende voor een plek op het EK, maar dan raakt het Nederlands elftal wel mogelijk de koppositie in Groep C kwijt aan Duitsland. Hoe hoger het aantal punten van Oranje aan het einde van de kwalificatiereeks, hoe groter de kans is dat het land in Pot 1 terechtkomt tijdens de loting van het EK. In dat geval ontloopt Oranje hoogstwaarschijnlijk enkele sterke landen in de groepsfase.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Wijnaldum begint zich steeds meer thuis te voelen in zijn rol'
'Koeman zal de keuze van Dest met grote belangstelling afwachten'
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.