'Wie grijpt er in?'

Reacties

De KNVB is niet van Hans van Breukelen, Jean-Paul Decossaux of Michael van Praag. De nationale voetbalbond is van de leden. Het is goed om daar juist in deze periode even bij stil te staan. Want het betekent namelijk dat de mensen die voor de bond werken en/of een vertegenwoordigende functie bekleden, beoordeeld en mogelijk dus ook veroordeeld mogen worden op hun daden.

'Wie grijpt er in?'

In Abu Dhabi zit op dit moment een gerespecteerd vakman die bijna zwaar beschadigd was door de onnavolgbare chaos bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Henk ten Cate voerde op een zondag in Abu Dhabi een 'sollicitatie-gesprek' met technisch directeur Hans van Breukelen en kreeg op maandag te horen dat hij de nieuwe bondscoach was. Samen zouden ze de ideale assistent benaderen. Een dag later kreeg Ten Cate een onzekere td aan de lijn die was gaan twijfelen omdat de ideale assistent zich niet beschikbaar stelde. Na het afhaken van Fred Rutten neigde hij toch weer wat meer naar Dick Advocaat. Toen Ten Cate daarop zei dat hij zich terugtrok, begon de td steeds meer te draaien.

'Je bent mijn eerste kandidaat, geef me 24 uur om dit te regelen', smeekte Van Breukelen uiteindelijk, terwijl onze verslaggever Martijn Krabbendam meeluisterde met het gesprek. Ten Cate dacht er nog even over na. Het was altijd zijn droom om bondscoach te worden en hij was er van overtuigd dat hij in staat was om met de huidige groep het WK van 2018 te halen. Maar er was maar een conclusie mogelijk: in deze organisatie waar Van Breukelen duidelijk niet zijn eigen koers volgde, kon hij onmogelijk functioneren.

Een dag later bracht een woordvoerder van de KNVB naar buiten dat de bond en Van Breukelen 'zich absoluut niet herkenden' in de uitleg van Ten Cate. Nu het gezicht moest worden gered en de andere kandidaat Dick Advocaat binnenboord moest worden gehouden, was het blijkbaar geoorloofd om Henk ten Cate uit te maken voor een leugenaar.

Dat mislukte uiteindelijk, omdat Martijn Krabbendam de gesprekken tussen Ten Cate en Van Breukelen kon volgen en dat in een artikel naar buiten bracht. Bovendien is het chatverkeer tussen de technisch directeur en Ten Cate ook bekend bij dit blad. Daaruit blijkt onomstotelijk dat Van Breukelen hem heeft gebombardeerd tot bondscoach. Ten overvloede bevestigt Fred Rutten ook nog dat hij is benaderd om assistent te worden van de nieuwe bondscoach.

De onkunde druipt af van de gevolgde procedure, zelfs de geloofwaardigheid van de nieuwe bondscoach Dick Advocaat is er onnodig door beschadigd. Maar het is ronduit schandelijk en onacceptabel dat is geprobeerd om de handen in onschuld te wassen door de geloofwaardigheid van het slachtoffer te besmeuren.

Beste clubs, Eredivisie NV en leden van de bond… wanneer gaat u ingrijpen?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.