Valse start tijdperk-Advocaat: pas op 1 juni in dienst

Reacties

Dick Advocaat wil op zijn vroegst pas op 1 juni beginnen aan zijn werkzaamheden als bondscoach van het Nederlands elftal. De 69-jarige Hagenaar mist daardoor sowieso de oefenwedstrijd in en tegen Marokko op 31 mei.

Valse start tijdperk-Advocaat: pas op 1 juni in dienst

Advocaat laat in gesprek met de NOS weten dat hij het seizoen bij Fenerbahçe af wil maken. 'Ik laat Fenerbahçe niet in de steek. Ik wil met Fenerbahçe een prijs winnen.' De oefenmeester is nog in de race om de finale van het Turkse bekertoernooi te bereiken, waarvan de eindstrijd op woensdag 31 mei wordt afgewerkt. Woensdag speelde Fenerbahçe in de eerste ontmoeting met Istanbul Basaksehir in de halve eindstrijd met 2-2 gelijk. De laatste speelronde in de Turkse competitie is op 3 en 4 juni.

De KNVB hoopte dat de te benoemen opvolger van Danny Blind het volledige drieluik interlands van voor de zomer kon afwerken. Na het duel met Marokko spart Oranje op 4 juni nog met Ivoorkust in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg op 9 juni.

Verder bevestigt Advocaat dat hij Ruud Gullit heeft benaderd voor de rol van assistent-bondscoach. 'Maar hij moet eerst zelf rondkomen met de KNVB en daarna kunnen we samen bij het Nederlands elftal aan de slag. Daar ben ik blij om.' Advocaat en de KNVB zijn er volgens de oefenmeester zelf ook niet helemaal uit. 'Het is nog niet honderd procent.'

Met zijn 69 jaar kan Advocaat de oudste bondscoach in de 112-jarige historie van Oranje worden. De Hagenaar scherpt het record van Guus Hiddink aan. Advocaat fungeerde al tijdens 55 interlands als bondscoach van Oranje, waarmee hij alleen Bob Glendenning (87 interlands) voor zich moet dulden.

Technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB sprak ook met Henk ten Cate. De trainer van Al Jazira besloot zelf de onderhandelingen te beëindigen, nadat het plotseling duidelijk werd dat er twijfels waren binnen de KNVB over het nieuw af te sluiten dienstverband.

Halverwege de WK-voorronde bezet Oranje de vierde plaats in de Groep A van de Europese zone. Nederland moet zich richten op de tweede plek en een play-offticket. De slechtste nummer twee van de negen groepen mag niet deelnemen aan de play-offs.

Lees hier een uitgebreide reconstructie van de ontwikkelingen rond Henk ten Cate.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.