White vestigt nieuw record bij doortocht Engeland naar halve finale

Engeland is donderdagavond doorgedrongen tot de laatste vier op het WK voor vrouwen in Frankrijk. Het team van Phil Neville toonde zich een maatje te groot voor Noorwegen.

Noorwegen
0 - 3
Engeland
Engeland

Op de zege van de Engelsen viel nauwelijks iets af te dingen. De winnaar van het brons in 2015 nam de regie al vroeg in handen en kreeg vlot in de gaten dat de linkerflank van Noorwegen dé zone was om gebruik van te maken.

In minuut drie resulteerde de eerste serieuze aanval zo al in de openingstreffer van Jill Scott. Lucy Bronze sprong bij een counter weg na een pass, haalde de achterlijn en legde daar terug op Ellen White, die compleet over de bal heen maaide.

Scott had niet op de kans gerekend, maar wist met binnenkant voet toch nog de verre hoek te halen (0-1). Zij schreef zo het snelste WK-doelpunt ooit op haar naam namens The Lionesses. Noorwegen zette er een halve kans voor Maren Mjelde tegenover en een geblokt schot van Caroline Graham Hansen.

Engeland bleef bovenliggend en nadat White bij een prima aanval de paal trof, sloeg ze enkele minuten voor rust wel toe. Weer liep de aanval over rechts, waarbij Nikita Parris te veel ruimte kreeg en White vond, die vrijstaand voor het doel slechts nog binnen hoefde te tikken. Daarmee groeide ze uit tot WK-topscorer aller tijden van Engeland.

Met de comfortabele voorsprong in handen bewaarde Engeland in de tweede helft de rust. Sterker, na tien minuten maakte Bronze op fraaie wijze de 0-3 voor haar land. Na een ingestudeerde hoekschop vanaf de rechterkant schoot ze de bal onhoudbaar binnen en zette ze Noorwegen op een schier onoverbrugbare achterstand.

De Noorse vrouwen gaven zich nog niet geheel gewonnen en kwamen nog dicht bij een aansluitingstreffer. Na een riskante terugspeelbal van Millie Bright waagde Lisa-Marie Utland een poging, maar Steph Houghton wist haar inzet van de lijn te halen. Even later moest Isabell Herlovsen haar meerdere erkennen in keeper Bardsley.

Engeland kwam die fase dus zonder kleerscheuren door en kreeg tien minuten voor tijd de kans om de kroon te zetten op een uitstekende wedstrijd. Houghton werd ten val gebracht in het zestienmetergebied, waarna Parris van elf meter mocht aanleggen. Net als tegen Argentinië faalde ze daarbij: Ingrid Hjelmseth pareerde haar poging.

Engeland dringt als eerste ploeg door tot de halve finales. Daarin bindt het volgende week de strijd aan met de winnaar van de wedstrijd tussen Frankrijk en de Verenigde Staten.