West Ham United: back to the future met David Moyes

Reacties

Ongetwijfeld met een déjà vu-gevoel zal David Moyes woensdagavond het London Stadium betreden voor zijn rentree bij West Ham United. Andermaal is de voormalige Chosen One aangesteld als troubleshooter bij de club die hem anderhalf jaar geleden nog bij het grofvuil zette.

West Ham United: back to the future met David Moyes
© Pro Shots
West Ham United
West Ham United
4 - 0
AFC Bournemouth
AFC Bournemouth

De afgelopen dagen regende het op social media berichten van mensen die naast elkaar twee foto's van zichzelf plaatsten, eentje van aan het begin van de jaren tien en eentje van eind 2019. Het achterliggende idee zal hierbij vaak zijn geweest: kijk wat ik heb bereikt. David Moyes deed niet mee aan die hype. Voor de Schot lijkt zijn situatie van 1 januari 2020 ogenschijnlijk heel erg op die van 1 januari 2010. Tien jaar geleden was hij met Everton een uitdager van de toen nog topvier (Arsenal, Manchester United, Liverpool en Chelsea), thans is Moyes manager van het nog ambitieuzere West Ham. Maar de kroonprins die de clubs ooit voor het uitkiezen had is nu aangeschoven in The Last Chance Saloon.

Moyes en West Ham zijn elkaar in de armen gevallen met een gezamenlijke missie: voor beide partijen staat de openingsfase van de jaren twintig in het teken van eerherstel. West Ham slaagt er al jaren niet in de mooie woorden in daden om te zetten. Sinds het seizoen 2013/14 eindigden de Londenaren respectievelijk als dertiende, twaalfde, zevende, elfde, dertiende en tiende. Het verhaal van Moyes is bekend. De oud-prof van onder meer Celtic vertilde zich bij Manchester United aan de erfenis van Sir Alex Ferguson, waarna avonturen bij Real Sociedad en Sunderland ook geen doorslaand succes werden. Enigszins positief was nog zijn verblijf bij West Ham in het seizoen 2017/18. Als opvolger van Slaven Bilic slaagde Moyes er in elk geval in een afzink naar het Championship te voorkomen.

David Moyes fungeert al sinds 1998 als manager.
© Pro Shots
David Moyes fungeert al sinds 1998 als manager.

Een hypermodern stadion en een meer dan degelijke selectie: het was medio 2018 niet zo vreemd dat The Hammers niet definitief in zee wilden met de wat ouderwetse Moyes, maar kozen voor de wat meer aristocratische Manuel Pellegrini. Na een grillig openingsseizoen onder zijn leiding leek West Ham dit jaar klaar voor de aanval op de top. Aankopen als Sébastien Haller en Pablo Fornals beloofden veel goeds en de start mocht er zijn. Na de 2-0 overwinning op Manchester United van 22 september stortte West Ham echter volledig in, met als dieptepunt een 4-0 nederlaag bij Oxford United in het League Cup-toernooi en de capitulatie van afgelopen weekeinde tegen een B-team van Leicester City.

Transferbeleid

Zo is West Ham terug bij af, diep in het degradatiemoeras. Aan Moyes is het wel toevertrouwd in elk geval de discipline aan te halen. 'Vorige keer was het echt zero tolerance. Je stapt hier aan boord of je blijft achter. We moeten stabieler worden', vertelde hij bij zijn presentatie. De Schot, die deze keer in elk geval anderhalf jaar de kans krijgt om zijn stempel te drukken, zei het niet met zoveel woorden, maar tussen de regels door werd duidelijk dat het transferbeleid van West Ham hem niet imponeert. De Londenaren legden de laatste seizoenen nogal wat dertigers vast die door een grotere club waren afgedankt. 'Ik denk dat we jonge spelers nodig hebben, spelers die echt iets te bewijzen hebben.'

Zijn nogal wisselvallige prestaties hebben zijn zelfvertrouwen niet aangetast. 'Clubs die mij aanstellen, krijgen een ervaren manager. Verder heb ik ook een goed winstpercentage. Dat doe ik nu eenmaal: winnen.' Die laatste eigenschap liet Moyes in de jaren tien aardig in de steek, voor hemzelf én West Ham is te hopen dat dit snel verandert.

Programma speelronde 21 in de Premier League


Wo 1 jan. 2020

Do 2 jan. 2020

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
Brighton & Hove Albion
38
9
14
15
39-54
-15
41
16
West Ham United
38
10
9
19
49-62
-13
39
17
Aston Villa
38
9
8
21
41-67
-26
35
18
AFC Bournemouth
38
9
7
22
40-65
-25
34
19
Watford
38
8
10
20
36-64
-28
34
20
Norwich City
38
5
6
27
26-75
-49
21
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer West Ham United
Meer over West Ham United
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.