'Wesley Sneijder loopt zijn lul achterna'

In het boek De Herkomst Van Bekende Spreekwoorden En Uitdrukkingen staat het keurig omschreven. 'Wie verliefd is, ziet de gebreken van zijn geliefde niet. Plato zei het al: Hij die lief heeft, wordt blind met betrekking tot het voorwerp zijner liefde. Liefde is een lastig goed, wie liefde draagt in zijn gemoed, die laat alle dingen varen en volgt slechts het leger van de liefde. De liefde maakt hem zo machteloos dat hij niets meer weet. Liefde is blind.'

'Wesley Sneijder loopt zijn lul achterna'

Wesley Sneijder is verliefd, hij loopt zijn lul achterna. Ik kan beter duidelijk zijn en voetbaljargon gebruiken. We kunnen het hem niet eens kwalijk nemen, want het overkomt bijna alle mannen wel eens. Meestal loopt het met een sisser af, in mijn geval heeft het een vermogen gekost.

Doorgaans zijn vrouwen en vriendinnen van spelers geen onderwerp van gesprek in dit blad, maar vanaf het moment dat Yolanthe Cabau van Kasbergen hopte van zanger Jan Smit naar de international, was ze zó nadrukkelijk aanwezig rond het Nederlands elftal, dat de bondscoach en de andere internationals niet wisten wat ze meemaakten.

Tijdens de interland tegen Japan raakte Sneijder geblesseerd en was Yolanthe eerder in de kleedkamer dan haar vriend. Het ontbrak er nog maar aan dat ze naast Bert van Marwijk plaatsnam in de dug-out, maar haar ongebruikelijke en vrijpostige gedrag irriteerde het Oranje-gezelschap mateloos. Nadat ik daarover op de televisie een opmerking had gemaakt, werd ik privé gebeld door Sneijder; ik wist niet eens dat hij mijn nummer had.

Uitermate beleefd vroeg hij om wat begrip, omdat zijn vriendin nog zo groen als gras zou zijn. Volgens Sneijder was ze een jong meisje, met weinig levenservaring, die nog meest leren hoe de voetbalwereld functioneerde. Zo zie je maar weer dat je als buitenstaander een volkomen verkeerd beeld van iemand kunt hebben. Ik was namelijk bang dat de topvoetballer in handen was gevallen van een geraffineerde starfucker.

Als ik in het verleden zijn prestaties ter discussie stelde, reageerde hij nooit, maar zodra de naam van zijn vriendin viel, greep hij meteen de telefoon. Het is heel begrijpelijk, Sneijder is gewoon verliefd en dat is gelukkig slechts een tijdelijke blessure.

Dankzij mijn wekelijkse bezoek aan de fysiotherapeut ben ik helemaal op de hoogte. In de wachtkamer ligt zo’n klassieke leesportefeuille met alle roddelbladen. Sinds ik last van een enkel heb, weet ik alles over Ruud en Estelle, Patricia Paay en haar jeugdige minnaars, Geer en Goor en Sonja Bakker.

Je hoeft al die meuk niet serieus te nemen, maar ik let er nu toch op of Rik Felderhof afvalt. Ik wist overigens niet dat onze topvoetballers zo’n dominante rol vertolken in die bladen. Wesley en Yolanthe zijn een wekelijks item, waardoor ik alles weet over haar dure smaak, hun nieuwe penthouse in het centrum van Milaan, de kinderwens en de teleurstelling dat Sneijder op 29 december met Internazionale in Dubai moet spelen.

Yolanthe had voor die datum een feestje georganiseerd. Gelukkig zorgde Wesley voor een oplossing. Alle feestgangers worden nu overgevlogen naar Dubai om daar in een protserig hotel zijn vriendin te behagen. Toch blijkt het koppel wel degelijk een echt probleem te hebben.

Wesley vindt het onzin dat Yolanthe voortdurend voor allerlei schnabbels naar Nederland moet, waardoor hij moederziel alleen in dat luxe penthouse zit te koekeloeren. Daarbij vindt hij dat die schnabbels slechts een fooi opleveren. Daarom gaat Wesley’s management nu ook de zaken van Yolanthe behartigen, oftewel Søren Lerby gaat nu ook verdienen aan de vriendin van Sneijder.

Het tweede probleem van de tortelduifjes is de competitie met Rafael en Sylvie van der Vaart. Sylvie heeft een prettige uitstraling en is weltberühmt in Duitsland. Dat moet Yolanthe eerst maar eens zien te realiseren. En plotseling was er een heuse rel rond Sneijder. Naar verluidt vertelde Kees Jansma zijn vriend Henk Spaan off the record dat de opmerkingen van Sneijder niet altijd even goed vielen binnen Oranje. Toen de ongecompliceerde Vitesse-doelman Piet Velthuizen de middenvelder vertelde vier ton per jaar te verdienen in Arnhem, liet Sneijder hem fijntjes weten dat hij twintig keer zoveel opstreek in Milaan.

Een misplaatste en patserige opmerking, maar geen reden Sneijder een boete te geven, uit de selectie te zetten of een gevangenisstraf te eisen. Dergelijke grappen maken de international er niet populairder op in de spelersgroep.

Spaan had het hele verhaal, uiteraard in vertrouwen, verteld tegen Hugo Borst, die vervolgens in Studio Voetbal de bondscoach met het incident confronteerde. Van Marwijk gaat daar natuurlijk niet zitten om vuile was buiten te hangen, uit de school te klappen of spelers aan de schandpaal te nagelen.

Daarbij komt nog dat hij dergelijke incidenten rond élke interland meemaakt, maar Borst nam geen genoegen met de bagatelliserende bondscoach. En dan is Hugo uiterst vermakelijk. Een driftige Borst is nog leuker dan een fulminerende Louis van Gaal. Hij noemde Van Marwijk zelfs een jokkebrok; prachtig woord overigens. En in zijn woede verraadde hij zijn bron, hetgeen in de journalistieke wereld not done is.

Het resultaat: Jansma in paniek, presentator Jack van Gelder verdrietig, Borst op zijn pik getrapt, Van Marwijk verontwaardigd en Sneijder, die in zijn penthouse ongetwijfeld Nederlandse zenders kan ontvangen, in zijn eer aangetast. Hij eist nu voor de interland tegen de Verenigde Staten, op 3 maart 2010, een gesprek met de hele selectie, omdat er wordt gelekt.

De middenvelder heeft een naar gevoel overgehouden aan de gênante discussie in Studio Voetbal en wil met de spelers duidelijke afspraken maken over het lekken naar de media, terwijl volgens hem de feiten ook nog niet kloppen. Ik denk dat de bondscoach dat gesprek toch wel had georganiseerd, want hij is de enige échte verliezer na deze storm in een glas water.

Van Marwijk beschikt over een degelijke groep, maar is qua succes volledig afhankelijk van de vier spelers die het verschil maken; internationaal gelouterde vedetten die een wedstrijd een andere wending kunnen geven of zelfs via een individuele actie kunnen beslissen. Arjen Robben is blessuregevoelig,

Robin van Persie is nu nog ernstig geblesseerd en Rafael van der Vaart heeft geen basisplaats bij Real Madrid, waardoor Wesley Sneijder op dit moment de belangrijkste international is. Dankzij zijn tweebenigheid, techniek, spelinzicht en wedstrijdinstelling hoort hij bij de absolute wereldtop.

Sneijder is onvervangbaar en onmisbaar, alternatieven met die specifieke kwaliteiten zijn er niet, hij bepaalt voor een groot gedeelte komende zomer het succes op het WK in Zuid-Afrika. Daarom moet de bondscoach dit incident in de kiem smoren. De waarde van Sneijder voor Oranje is dusdanig dat zijn medespelers er maar begrip voor moeten hebben dat hij even in de ban van Cupido is en afwijkend gedrag vertoont.

Van een rotte plek of een notoire sfeerverpester is geen sprake. Al die kwetsbare ego’s moeten hun jalousie de métier maar even terzijde schuiven voor het ultieme doel: wereldkampioen worden. En dan hopen we allemaal dat Sneijder tegen die tijd weer achter de bal aanloopt.

Johan Derksen

Bekijk hier al onze video's