Wervelend Spanje spaart Duitsland nog bij historische afstraffing

Spanje heeft zich in de Nations League dinsdagavond met het grootste gemak ten koste van Duitsland geplaatst voor de eindronde. De thuisploeg overtuigde in Sevilla, waar de Duitsers al snel snakten naar het laatste fluitsignaal.

Spanje
Spanje
6 - 0
Duitsland
Duitsland

Duitsland begon nog als koploper aan de laatste speelronde van de groepsfase en had aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de Final Four. Bij de poging minstens een punt te pakken, liet Joachim Löw opnieuw Philipp Max starten. Voor de PSV'er was het al zijn derde basisplaats op rij bij Die Mannschaft. Voor de linksback werd het ondanks dat heugelijke feit een avond om snel te vergeten, net als voor de complete selectie van Löw.

Spanje was overduidelijk de betere ploeg en zette Duitsland al vroeg met de rug tegen de muur. De ploeg van Luis Enrique combineerde vlot en creëerde de nodige kansen via uitblinkers Ferran Torres en Álvaro Morata. Laatstgenoemde opende in de zeventiende minuut de score uit een corner van Fabián Ruiz, die even daarvoor was ingevallen voor de geblesseerde Sergio Canales. Spanje denderde na die 1-0 door en leek de marge al snel te verdubbelen. Een doelpunt van Morata uit een voorzet van Torres werd echter afgekeurd vanwege buitenspel. Ten onrechte, zo bleek uit de herhaling. Jammer genoeg voor de Spanjaarden is er in de Nations League echter geen VAR.

Het afkeuren van die goal zat Spanje amper dwars, in de 33ste minuut viel de 2-0 alsnog. Na een kopbal van Dani Olmo tegen de lat knalde Torres de bal voorbij Manuel Neuer in de verre hoek. Gek genoeg bleef een sterke reactie van Duitsland uit. De bezoekers kwamen maar tot één doelpoging in de eerste helft en lieten geen enkel schot op doel noteren. De krachtsverhoudingen werden langzaam maar zeker beschamend voor de Duitsers. Met een knappe kopbal richting verre hoek uit een corner van Fabián zorgde Rodri in de 38ste minuut al voor de 3-0. Het was voor het eerst dat Spanje drie keer scoorde in de eerste helft van een interland tegen Duitsland. Een kleine tegenvaller was dat Sergio Ramos enkele minuten voor het rustsignaal uitviel met een hamstringblessure.

Löw kreeg in de rust ook geen oplossing gevonden om de wedstrijd te keren of in ieder geval de schade te beperken. Duitsland bleef in de tweede helft veel ruimte weggeven. Spanje speelde eenvoudig onder de druk uit en liep in de 55ste minuut verder uit. Torres was het eindstation bij een vloeiende aanval en scoorde op aangeven van voormalig Valencia-collega José Gaya. De twintigjarige Manchester City-aanvaller werd daarmee de jongste Spaanse international die twee keer scoorde in één wedstrijd sinds Sergio Ramos in 2005.

De avond werd nog mooier voor Torres, want na een goede pass van Fabián kon hij in de 71ste minuut met zijn derde goal van de avond voor de 5-0 zorgen. De laatste keer dat Die Mannschaft in een competitieve wedstrijd met vijf goals verschil verloor was bij het WK in 1954. Bij vijf tegengoals bleef het niet eens voor Duitsland, dat de grootste competitieve nederlaag ooit leed. Mikel Oyarzabal bepaalde de eindstand in de 89ste minuut op 6-0 na opnieuw slecht verdedigen bij Duitsland.

Spanje heeft zich na Frankrijk als tweede land geplaatst voor de Final Four. Italië en België zijn ook op weg zich te plaatsen voor de eindfase en moeten woensdag de laatste stap zetten. Het Nederlands elftal moet zelf winnen van Polen en hopen op een misstap van Italië tegen Bosnië-Herzegovina.