Wervelend Portugal maakt zes treffers tegen Bosnië

Met uiteindelijk fraaie cijfers heeft Portugal zich als zestiende en laatste ploeg gevoegd bij het deelnemersveld van het EK 2012. De vooraf als lastig bestempelde thuiswedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina won de formatie van Paulo Bento, na de eerdere 0-0 op vreemde bodem, met 6-2. Cristiano Ronaldo en Hélder Postiga waren beiden met twee goals de uitblinkers aan Portugese zijde. Nani en Miguel Veloso stonden garant voor de overige treffers van A Selecção

Niettemin brachten de Zuid-Europeanen zichzelf tot twee keer toe in grote problemen. Vlak voor rust bracht Zvjezdan Misimovic uit een strafschop de achterstand van Bosnië-Herzegovina terug tot 2-1. Ook Emir Spahić maakte het spannend door na 65 minuten voor de aansluitende 3-2 te tekenen. In de wetenschap dat een gelijkspel fataal was voor Portugal, kon Bosnië-Herzegovina lang blijven dromen.

Maar al voor de treffer van Spahić stond de ploeg met tien man op het veld door de tweede gele kaart van Lulic. Kort daarvóór had Cristiano defensief geklungel van de Bosniërs keihard afgestraft. Na hun korte opleving gingen bij het in overtal verkerende Portugal alle remmen los en kwam het tot nog eens drie doelpunten. Tussen de twee goals van Hélder Postiga scoorde Miguel Veloso uit een vrije trap.

Voor Bosnië-Herzegovina, dat de voorgaande zeven interlands slechts één doelpunt hoefde toe te staan, is het de twee keer op rij dat het door Portugal in een play-off wordt uitgeschakeld. Twee jaar terug liepen de Balkan-bewoners het WK 2010 mis door beide barrage-duels met 1-0 te verliezen. Foto: VI Images