Wervelend Dortmund blaast Leverkusen omver in CL-gevecht

Reacties

Borussia Dortmund heeft de derde plaats in de Bundesliga overgenomen van Bayer Leverkusen. In het eigen Signal Iduna Park won de thuisploeg in een directe confrontatie overtuigend met 4-0 van de belangrijkste concurrent. Plaatsing voor de Champions League is voor BVB nu binnen handbereik, Leverkusen moet daarvoor nog vol aan de bak.

Wervelend Dortmund blaast Leverkusen omver in CL-gevecht

De thuisploeg nam na een klein kwartiertje al de leiding, wat op dat moment al volkomen terecht was. Na goed voorbereidend werk en een strakke inspeelpass van Christian Pulisic gleed Leverkusen-verdediger Benjamin Henrichs ongelukkig weg, waardoor Jadon Sancho (hoofdfoto, rechts) ongehinderd de 1-0 in de lange hoek kon schieten. De pas sinds een paar weken 18-jarige Engelsman tekende daarmee voor zijn eerste doelpunt voor BVB, nadat hij in de zomer van vorig jaar overkwam van Manchester City.

Dat die 1-0 ook de ruststand was, was te danken aan de videoscheidsrechter én Leverkusen-keeper Ramazam Özcan. Na een lange bal van achteruit legde Dortmund-aanvaller Maximilian Philipp de bal wat gelukkig terug op Marco Reus, maar de doeltreffende poeier van de aanvoerder werd door de VAR afgekeurd omdat Philipp buitenspel had gestaan. Een minuut later kreeg Dortmund een strafschop, maar wéér was Reus de pechvogel. Zijn pingel werd gekeerd door Özcan, die mocht keepen omdat vaste doelman Bernd Leno ontbrak met een knieblessure.

Marco Reus reageert woedend nadat zijn 2-0 (terecht) is afgekeurd.
Marco Reus reageert woedend nadat zijn 2-0 (terecht) is afgekeurd.

Na de pauze kwam Leverkusen - ogenschijnlijk gesterkt door die dubbele meevaller - aanvankelijk wat beter voor de dag. De beste kansen bleven echter voor de thuisploeg, die uiteindelijk uitliep naar een eclatante zege. Na een werkelijk schitterende actie van Sancho zag Mario Götze zijn schot nog uit de doelmond worden gehaald. Direct daarna raakte Reus de lat met een heerlijke poging, waarmee hij voor de derde keer geen geluk had. Vier keer bleek scheepsrecht voor Reus, die na een subtiel balletje van Götze alleen op Özcan afging en de 2-0 liet aantekenen.

Daarmee was het verzet van het dit seizoen bij vlagen imponerende Leverkusen definitief gebroken. Na iets meer dan een uur spelen legde Sancho de bal - na een prachtige controle - panklaar voor Philipp, die de 3-0 binnenschoot. Een gevoelige voorzet van uitblinker Sancho stelde Reus zelfs nog in staat om de vierde treffer binnen te knikken, waardoor Dortmund goede zaken doet in de strijd om de Champions League-tickets.

Achter kampioen Bayern München en runner-up Schalke 04 staat BVB nu derde. Leverkusen staat met 51 punten uit 31 duels nog altijd vierde, wat ook directe plaatsing voor het miljoenenbal betekent, maar 1899 Hoffenheim hijgt de ploeg van Heiko Herrlich in de nek.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.