Wereldgoal Tannane bij simpele zege Vitesse op onmachtig Sparta

Vitesse is na twee wedstrijden nog foutloos in dit Eredivisie-seizoen. Na een weergaloze vrije trap van Oussama Tannane hadden de Arnhemmers zaterdagavond niet veel last meer van Sparta Rotterdam.

Vitesse
Vitesse
2 - 0
Sparta Rotterdam

Vitesse is voor dit voetbaljaar een nieuwe weg ingeslagen met de Duitse hoofdtrainer Thomas Letsch, die tegen Sparta overigens niet op de bank kon plaatsnemen. Letsch is een van de liefst acht leden van de staf bij Vitesse die besmet raakte met het coronavirus en daardoor niet bij de speciale Airborne-wedstrijd (waarin Vitesse jaarlijks de Slag om Arnhem herdenkt) aanwezig kon zijn. Ook verdediger Jacob Rasmussen was er vanwege een positieve test niet bij. Bij Sparta ontbrak om die reden middenvelder Deroy Duarte.

Sparta-coach Henk Fraser koos na de 0-1 nederlaag tegen Ajax van vorige week tegen zijn oude werkgever Vitesse voor een vijfmansdefensie, met naast Michaël Heylen en Bart Vriends ook Tom Beugelsdijk in de as. Vitesse kende moeite met het breken van deze Rotterdamse muur en had een moment van individuele klasse nodig om op een verdiende voorsprong te komen. Na een klein halfuur schoot Tannane van een enorme afstand een vrije trap schitterend in de kruising. Sparta-doelman Benjamin van Leer was volstrekt kansloos.

Het antwoord van Sparta volgde haast direct. Mohamed Rayhi werd weggestuurd en ging alleen op Remko Pasveer af, maar het stiftje van de aanvaller mislukte en ging naast het doel. Het was feitelijk de enige serieuze kans van deze wedstrijd voor het aanvallend onmachtige Sparta, dat vlak voor rust ook nog eens met tien man kwam te staan. Verdediger Heylen ging op avontuur, speelde de bal op het middenveld te ver voor zich uit en schoot met zijn tackle door op tegenstander Thomas Bruns. Een tweede gele kaart was het logische gevolg.

Met een man minder kon Sparta in de tweede helft helemaal geen vuist meer maken. Vitesse was zelfs in een traag tempo dominant en kreeg ook kansen om de voorsprong verder op te bouwen, maar daar gingen de Arnhemmers niet goed mee om. Omdat Sparta aan de overkant van het veld nooit meer gevaarlijk werd, was de tweede helft niet erg leuk om naar te kijken. Dat Vitesse ging winnen stond eigenlijk wel vast en dit kwam ook uit.

Acht minuten voor tijd viel dan toch een tweede goal en daarmee de beslissing. Tannane haalde opnieuw van afstand uit, maar nu kon Van Leer wél bij de bal. De keeper verwerkte het schot echte niet goed en Armando Broja tikte van dichtbij de 2-0 binnen. Zo zag Van Leer er opnieuw niet goed uit bij een tegengoal van Sparta, zit de ploeg van Fraser na twee speelronden nog zonder een punt en hebben de Rotterdammers zelfs nog niet gescoord. Vitesse kent met zes punten uit twee duels een veel betere start van het nieuwe Eredivisie-seizoen.