Wenger verliest reddingsboei na blamage Arsenal in FA Cup

Nottingham Forest heeft zondag voor een grote stunt gezorgd in het FA Cup-toernooi door Arsenal uit te schakelen: 4-2. Voor The Gunners gold de bekerstrijd de afgelopen jaren vaak als hoogtepunt in een verder kleurloos seizoen. Nu ligt Arsenal er al in de derde ronde uit.

Manager Arsène Wenger liet zijn sterren thuis voor het FA Cup-duel met de nummer veertien van het Championship. Onder anderen doelman David Ospina, Mathieu Debuchy, Reiss Nelson en Mohamed Elneny kregen de kans van de Franse oefenmeester. Met Theo Walcott en Danny Welbeck stond voorin de nodige kwaliteit. Zij zagen Nottingham-rechtsback Eric Lichaj in de eerste helft een glansrol vertolken.

De Amerikaan kopte na twintig minuten een vrije trap van Kieran Dowell raak. Drie minuten daarna zorgde Per Mertesacker op vrijwel identieke wijze al voor de gelijkmaker. De lange Duitser schoot raak nadat zijn kopbal nog werd geblokt. Vlak voor rust volgde de mooiste goal van de avond toen Lichaj na matig uitverdedigen van Arsenal een hoge bal op de borst aannam en op fraaie wijze binnen werkte: 2-1.

Eric Lichaj viert zijn tweede treffer.

Na rust kende Arsenal een fase waarin het de thuisploeg onder druk zette, maar echt grote kansen volgden niet. Uiteindelijk kreeg Nottingham een buitenkansje om op 3-1 te komen nadat Rob Holding in het strafschopgebied een overtreding beging. De achttienjarige Ben Brereton bleef koel vanaf elf meter.

Daarmee leek de wedstrijd beslist, aangezien  Arsenal twee goals nodig had om tot een replay te komen. Mede dankzij Nottingham-keeper Jordan Smith maakten The Gunners het weer spannend. Na 79 minuten tastte de doelman mis en schoof Welbeck de bal in het doel: 3-2.

De hoop van Arsenal was al snel vervlogen, want de bal ging opnieuw op de stip voor Nottingham. Debuchy haalde Armand Traoré onderuit en Dowell benutte terwijl hij uitgleed de penalty. Zo gaat Nottingham, de winnaar van de Europa Cup I van 1979 en 1980, door naar de vierde ronde van het vooraanstaande Engelse bekertoernooi. De thuisploeg moest na 89 minuten nog wel met tien man verder na twee snelle gele kaarten voor Joe Worrall.