Weerzien met Samp pijnlijke reality check voor Seedorf

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de 25ste speelronde is dat het duel tussen Sampdoria en AC Milan van zondag (15.00 uur).

Weerzien met Samp pijnlijke reality check voor Seedorf

Sampdoria

Klassering: 12de plaats (28 punten uit 24 duels)
Vorm: V-G-W-W-V

Negentien jaar oud was Clarence Seedorf pas toen hij in het diepe sprong en Ajax in 1995 inruilde voor het grote avontuur bij Sampdoria. In Amsterdam had Seedorf zo'n beetje alles gewonnen wat er te winnen viel en dat kunststukje hoopte de middenvelder te herhalen bij Sampdoria. Geen gekke gedachte, want de uit een fusie tussen Sampierdarenese en Andrea Doria voortgekomen vereniging was begin jaren negentig een absolute topclub in Europa. In 1990 won Samp de Europa Cup 2, in 1991 volgde de Scudetto en in 1992 ging bijna de Europa Cup 1 naar Ligurië. Ronald Koeman stak daar een stokje voor, want in de finale op Wembley tegen Samp maakte hij voor Barcelona het enige doelpunt.

Mantovani
Grote man achter de succesjaren van de Blucherati (blauwgeringden) was Paolo Mantovani, een self-made zakenman uit Genua. Eind jaren zeventig kocht hij de in de Serie B dolende club op met als doel een voetbalgigant te laten verrijzen in de grootste havenstad van Italië. In die missie slaagde hij glansrijk. Mantovani kon echter niet heel lang nagenieten van de successen van begin jaren negentig, want in 1993 overleed hij. Het overlijden van Mantovani trok een zware wissel op Sampdoria, want voorzitterszoon Enrico Mantovani bleek niet in staat de succesvolle koers van zijn vader te vervolgen. Twee jaar later, toen Seedorf bij Sampdoria tekende, was de club daardoor eigenlijk al geen topclub meer. In de jaren die volgden werd Sampdoria subtopper, daarna middenmoter om in 1999 naar de Serie B te degraderen.

En Seedorf? Die speelde slechts een jaar in het prachtige blauw-witte shirt en stapte in 1996 over naar Real Madrid, waarna zijn loopbaan de bekende vlucht nam.

AC Milan

Klassering: 9de plaats (32 punten uit 24 duels)
Vorm: W-W-G-V-W

De overeenkomsten tussen het Sampdoria van 1995 en het AC Milan van nu zijn legio. Hoewel Milanista's veel te trots zijn om het toe te geven, zijn de prestaties van hun club het predikaat topclub niet meer waardig. Na de landstitel van 2011 ging het bergafwaarts en het sportieve en financiële verval zet zich tot vandaag door, met het huidige rampseizoen als (voorlopige?) dieptepunt. Is Seedorf dan net als negentien jaar geleden ingestapt bij een club die zijn beste tijd heeft gehad?

Natuurlijk is Milan een (veel) grotere club dan Sampdoria en zal het dat op basis van zijn ontzagwekkende verleden altijd blijven. Toch is de vraag gerechtvaardigd of Milan ooit weer de toonaangevende club zal worden die het onder Carlo Ancelotti, Fabio Capello, Arrigo Sacchi en Nereo Rocco was. Doordat eigenaar Silvio Berlusconi niet meer in staat is Milan financieel te laten wedijveren met topclubs uit Engeland, Frankrijk, Duitsland en Spanje, keerden sterren als Kevin-Prince Boateng, Thiago Silva en Zlatan Ibrahimovic de club al de rug toe. Dat had logischerwijs een negatieve invloed op de sportieve resultaten, wat op zijn beurt weer een wissel trok op de financiën. Het feit dat Milan volgend seizoen -naar alle waarschijnlijkheid- niet actief is in de Champions League is niets minder dan een financiële ramp, wat betekent dat er in de zomer weer verkocht moet worden. De Rossoneri bevinden zich dus in een vicieuze cirkel die nauwelijks te doorbreken valt. Ondertussen verdwijnt de (inter)nationale top steeds verder uit beeld.

Desolaat
Door de dramatische prestaties van Milan is de publieke belangstelling dit seizoen extreem gering. Het roemruchte San Siro kan ruim 81.000 toeschouwers herbergen, maar loopt voor competitieduels met pakweg Bologna en Hellas Verona nog niet eens voor de helft vol. Het stadion bood tijdens het bekerduel met Udinese zelfs een desolate aanblik, want er waren slechts 10.000 supporters op afgekomen. Seedorf moet Milan dus niet alleen doen stijgen op de ranglijst, maar moet dat ook met voetbal doen dat de supporters weer naar het stadion trekt.

Onderlinge historie

Sampdoria en AC Milan namen het in de historie 117 keer tegen elkaar op, waarvan Milan 58 keer won en Samp 29 maal zegevierde. Een bezoek aan Sampdoria is voor Milan vaak een lastige kluif, want van de 58 keer dat het duel in Genua werd gespeeld won Milan maar twintig keer, tegenover achttien zeges voor Sampdoria.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
27/11/2010 Sampdoria - AC Milan 1-1 Serie A
16/04/2011 AC Milan - Sampdoria 3-0 Serie A
26/08/2012 AC Milan - Sampdoria 0-1 Serie A
13/01/2013 Sampdoria - AC Milan 0-0 Serie A
28/09/2013 AC Milan - Sampdoria 1-0 Serie A

Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.