Weergaloze Weghorst haalt gram na Oranje-domper, geen Stevens-effect Schalke

Reacties

Onder aanvoering van een magnifieke Wout Weghorst heeft VfL Wolfsburg zaterdag eenvoudig afgerekend met Fortuna Düsseldorf tijdens de 26ste speelronde in de Bundesliga. Bij Schalke 04 was er nog geen sprake van een Huub Stevens-effect.

Weergaloze Weghorst haalt gram na Oranje-domper, geen Stevens-effect Schalke
VfL Wolfsburg
VfL Wolfsburg
5 - 2
Fortuna Düsseldorf
Fortuna Düsseldorf

De VfL Wolfsburg-fans vroegen zich vooral af hoe hun ploeg zou reageren op de aankondiging van trainer Bruno Labbadia deze week dat hij na dit seizoen vertrekt. Onder de ex-spits is de kampioen van 2009 in iets meer dan een jaar tijd getransformeerd van degradatiekandidaat in subtopper.

Tegen Fortuna Düsseldorf liep het aanvankelijk zeer moeizaam. De promovendus presenteerde zich zelfbewust in de Volkswagen Arena en kwam in de dertigste minuut niet eens onverdiend op voorsprong via Kaan Ayhan, die doel trof met een vrije trap. Het kostte VfL Wolfsburg vier minuten om het evenwicht te herstellen. De goal van Admir Mehmedi leidde tot een grondige VAR-review omdat aangever Weghorst mogelijk hands had gemaakt.

Na de hervatting nam de Oranje-international weer de rol van afmaker op zich. De aanvaller was alert en kwam voor verdediger Marcin Kaminski nadat doelman Michael Rensing een voorzet van Jérôme Roussillon niet goed had verwerkte. Weghorst was daarmee nog lang niet uitgeraasd. Eerst verzorgde hij met een kopbal de assist op de 3-1 van Robin Knoche, waarna hij zelf voor de vierde treffer van de thuisploeg zorgde door van dichtbij binnen te tikken. Een goal, een assist en nog een goal voor Weghorst tussen de 54ste en 59ste minuut: een magische fase voor de Nederlander.

Dat de bezoekers via Benito Raman nog iets terugdeden, was een voetnoot. Zeker nadat Weghorst in de 88ste minuut zijn hattrick completeerde door de bal in twee instanties over de lijn te werken. De ex-spits van Heracles Almelo en AZ staat nu op twaalf Bundesliga-goals dit seizoen. Met zijn glansrol haalt Weghorst bovendien zijn gram nadat hij vrijdag buiten de Oranje-selectie voor de eerste EK-kwalificatieduels viel. VfL Wolfsburg staat knap zevende en is zelfs nog in de race voor een Champions League-ticket.

Schalke 04
Schalke 04
0 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

Na vijf achtereenvolgende nederlagen viel donderdag het doek voor Domenico Tedesco. De jonge trainer loodste Schalke 04 in zijn eerste seizoen naar de tweede plaats, maar deze jaargang draaide het al van meet af aan uiterst moeizaam. Aan Stevens de taak om Schalke 04 in elk geval voor degradatie te behoeden, 22 jaar nadat de Limburger met Die Königsblauen beslag legde op de UEFA Cup.

Mark Uth leek Stevens in de tweede minuut een absolute droomstart te bezorgen, maar de treffer van de onder Tedesco geslachtofferde spits werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Schalke nam het initiatief in de beginfase, maar het was RB Leipzig dat bij de eerste de beste kans toesloeg. Timo Werner hield zijn hoofd koel bij een scrimmage en liet pas zijn eerste Bundesliga-goal van 2019 aantekenen: 0-1.

Het ontbeerde Schalke 04, waar Jeffrey Bruma in de basis stond, aan creativiteit om het optische overwicht te vertalen in mogelijkheden. RB Leipzig wist vaak wel raad met de ruimte en in de 37ste minuut was het bijna weer raak voor de bezoekers. Een inzet van Yussuf Poulsen na een fraaie aanval belandde maar net naast het doel.

Ook het tweede bedrijf sloeg Schalke 04 zelden een bres in de afweer van RB Leipzig. Bij een zeldzame mogelijkheid die ontstond greep Willi Orban in voordat Uth kon afdrukken. De bezoekers kregen steeds meer ruimte, maar deden daar weinig mee. Zo bleef Schalke 04 in leven. De tandeloze equipe kon echter ook in de slotfase niet imponeren en blijft door het verlies boven de degradatiestreep balanceren.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2018/2019

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
Schalke 04
34
8
9
17
37-55
-18
33
15
FC Augsburg
34
8
8
18
51-71
-20
32
16
VfB Stuttgart
34
7
7
20
32-70
-38
28
17
Hannover 96
34
5
6
23
31-71
-40
21
18
1. FC Nürnberg
34
3
10
21
26-68
-42
19
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
VfB Stuttgart
VfB Stuttgart
1 - 1
1899 Hoffenheim
1899 Hoffenheim

Onder toeziend oog van bankzitter Joshua Brenet probeerde 1899 Hoffenheim een stap richting Europees voetbal te zetten. De ban tegen VfB Stuttgart werd vlak voor rust gebroken door Andrej Kramaric, die een weergaloze aanval met hoofdrollen voor Joelinton, Kerem Demirbay en Ishak Belfodil bekroonde. Met Bundesliga-goal nummer 46 evenaarde de Kroaat en passant het clubrecord van Sejad Salihovic.

Uitgerekend door toedoen van Steven Zuber kwam VfB Stuttgart weer naast Hoffenheim. De middenvelder werd in de winterstop door Hoffenheim verhuurd aan Die Schwaben. Door de 1-1 komt VfB Stuttgart tot op drie punten van Schalke 04.

FC Augsburg
FC Augsburg
3 - 1
Hannover 96
Hannover 96

In de kelder van de Bundesliga deed FC Augsburg goede zaken met een zege op Hannover 96. De bezoekers begonnen nog sterk en openden in de achtste minuut via Hendrik Weydandt de score. In het tweede bedrijf sloeg FC Augsburg keihard terug. Dankzij goals van Sergio Cordova, Jonathan Schmid en André Hahn gingen alle punten naar de thuisclub. Bij Augsburg viel Jeffrey Gouweleeuw kort voor tijd in.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.