Weergaloze redding Cillessen en primeur Coutinho helpen Barça naar bekerfinale

Barcelona heeft zich geplaatst voor de finale van de strijd om de Copa del Rey. Op bezoek bij Valencia waren de Catalanen met 0-2 te sterk, met een hoofdrol voor Jasper Cillessen.

Het heenduel werd een week eerder ook al met 1-0 gewonnen door de koploper van de Primera División. Luis Suárez werd de matchwinner. Voor doelman Cillessen lonkte dus een finaleplek, als de return niet zou worden verloren.

Het eerste kwartier was veelbelovend. Een vrije trap van Lionel Messi na tien minuten werd knap gekeerd door doelman Jaume Domènech, enkele minuten later kopte Rodrigo namens de thuisploeg de bal op de lat. Vervolgens werd de wedstrijd wat minder, maar was Valencia vlak voor rust nog wel dicht bij de openingstreffer. Helaas voor de thuisploeg stond het vizier van Geoffrey Kondogbia niet helemaal op scherp, waardoor het schot net langs de verkeerde kant van de paal vloog.

Direct na rust sloeg Barcelona toe. Suárez gaf de bal aan Philippe Coutinho, die fraai de 0-1 binnen kon glijden. Het was de eerste treffer voor de Braziliaanse aanvaller, die afgelopen transferperiode overkwam van Liverpool. Na ruim een uur spelen kon Messi het duel beslissen, maar de Argentijn vond wederom Domènech op zijn pad. Vervolgens zette de thuisploeg aan en was spits Simone Zaza met een kopbal bijna trefzeker, maar de grootste kans kwam tien minuten later.

Wereldredding
Dit bleek ook direct het moment van Cillessen. De Nederlander had een geweldige reflex in huis na een inzet van José Gayá van heel dichtbij. De ex-Ajacied werd vervolgens door ploeggenoot Gerard Piqué bedankt met een kus, want door deze fenomenale redding leek het slotoffensief van Valencia definitief afgeslagen. Enkele minuten later schoot Ivan Rakitić de beslissende treffer tegen de touwen, waarbij Suárez wederom de aangever was.

Barcelona gaat het in de finale opnemen tegen Sevilla, dat zich woensdagavond al plaatste door het tweeluik met Leganés te winnen. Voor de Catalanen is het inmiddels de vijfde keer op rij dat ze zich plaatsen voor de finale van de Copa del Rey, na de vorige drie edities gewonnen te hebben.