Sevilla overleeft elke exodus en gaat zeventiende finale in twaalf jaar spelen

Reacties

In de bovenste regionen van lijstjes van rijkste clubs van Europa zul je Sevilla niet snel aantreffen, maar toch zijn er recent weinig clubs succesvoller dan het team uit Andalusië. Het maakt de prestaties des te knapper.

Sevilla overleeft elke exodus en gaat zeventiende finale in twaalf jaar spelen

Sevilla bereikte woensdagavond ten koste van Leganés de finale van het toernooi om de Copa del Rey, waarin Barcelona of Valencia wacht. Voor Los Rojiblancos wordt het de zeventiende wedstrijd om een prijs sinds het seizoen 2005/06, toen ze afrekenden met Middlesbrough in de eindstrijd van het UEFA Cup-toernooi. Waar Middlesbrough daarna door een diep dal ging en nog steeds gaat, is Sevilla een blijvertje in de eindfase van bekertoernooien.

Een constante in al die jaren is het grote spelersverloop bij Sevilla. Tekenend is dat in de drie achtereenvolgende Europa League-finales tussen 2014 en 2016 liefst 24 verschillende spelers van de ploeg aan de aftrap stonden. Alleen Vitolo en Carriço waren er elk jaar bij. Ivan Rakitic, Carlos Bacca, Coke, Aleix Vidal en zelfs Vitolo zijn vijf van de vele finalisten die andere oorden opzochten. Telkens vulde sportief directeur Monchi de leemtes in met slimme aankopen en zorgde hij er daarmee voor dat Sevilla minimaal meedraaide in de subtop.

Het begin van het succes: de UEFA Cup-winst van 2006.
Het begin van het succes: de UEFA Cup-winst van 2006.

Het vertrek van Monchi naar AS Roma zou dus weleens een veel grotere aderlating kunnen zijn dan al die voetballers die werden uitgezwaaid, zo vreesden fans van Sevilla vorig jaar. In de eerste transferzomer in het Monchi-loze tijdperk werd de club weer geplaagd door een ouderwetse exodus. Aanwinsten als Luis Muriel, Simon Kjær, Johannes Geis, Jesús Navas en Nolito zijn nog niet in alle gevallen een succes. Het was een van de redenen voor de wisselvallige prestaties in het najaar, reden waarom trainer Eduardo Berizzo moest plaatsmaken voor Vincenzo Montella.

Onder de Italiaan is Sevilla nog steeds een ploeg die pijnlijke nederlagen met knappe zeges afwisselt. Die laatste resultaten zijn vooral neergezet in het bekertoernooi, waarmee de conclusie is dat ook de huidige generatie sevillistas een cupfighter-gen in zich heeft. Manchester United is gewaarschuwd in de achtste finale van de Champions League.


Finales Sevilla sinds 2005/06

ToernooiFinales
UEFA Cup/Europa League2006*, 2007*, 2014*, 2015*, 2016*
Europese Super Cup2006*, 2007, 2014, 2015, 2016
Copa del Rey2007*, 2010*, 2016, 2018
Spaanse Super Cup2007*, 2010, 2016

* Overwinning in finale

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.