Weergaloze Hansen laat Oranje weer dromen op WK Onder-17

Het Nederlands elftal heeft zijn laatste groepsduel op het WK Onder-17 ruim gewonnen van de Verenigde Staten: 4-0. De ploeg van bondscoach Peter van der Veen maakt daardoor plotseling weer een serieuze kans om de knock-outfase van het toernooi te bereiken.

© KNVB Media

Oranje begon de wedstrijd in Goiânia in de wetenschap dat er in ieder geval gewonnen moest worden en eigenlijk ook met meer dan één doelpunt verschil. Om die goals te forceren koos Van der Veen voor een variant met Sontje Hansen in de spits, Naoufal Bannis begon daardoor op de bank. Kenneth Taylor en Steven van der Sloot vervingen de geschorste Ian Maatsen en Melayro Bogarde.

Net als in de eerste twee groepsduels begon Oranje energiek aan de wedstrijd. Hansen en Naci Ünüvar kregen mogelijkheden op de openingstreffer, maar ook de VS werd gevaarlijk. Beide teams móésten winnen en dat resulteerde in een open beginfase. Oranje bleef zoeken naar een gaatje, maar de zorgvuldigheid ontbrak. In de 42ste minuut was het dan toch raak. Hansen slalomde door de Amerikaanse defensie heen en rondde af in de korte hoek: 1-0.

EK-vorm
Oranje ging zo met een goed gevoel de rust in. De VS moest in de tweede helft namelijk meer risico's gaan nemen. Tien minuten na de hervatting profiteerde Nederland daarvan. De mee opgekomen Anass Salah-Eddine gaf de bal goed voor op Hansen, die hem prima binnenschoot: 2-0. Die tweede goal zorgde voor een golf van opluchting bij Oranje, dat plotseling weer tekenen vertoonde van de ploeg die in mei zo overtuigend Europees kampioen werd.

Nederland combineerde ineens weer vol vertrouwen en twintig minuten voor tijd leidde dat tot de 3-0. Opnieuw was er een hoofdrol voor Hansen. De Ajax-aanvaller legde de bal na een lange rush aan de rechterkant terug op Mohamed Taabouni, die doel trof. Met die goal was het verzet van de Amerikanen definitief gebroken en dus rook Nederland bloed.

In de 78ste minuut kregen de Oranje-talenten een uitgelezen kans op de 4-0. Kenneth Taylor mocht namelijk aanleggen voor een strafschop na een overtreding op Hansen, maar de captain stuitte op doelman Chituru Odunze. De 2.00 meter lange doelman redde knap, maar werd vijf minuten voor tijd alsnog gepasseerd. Jayden Braaf omspeelde hem slim en tikte de vierde treffer binnen.

Door de klinkende zege op de VS maakt Oranje toch nog kans op een plekje in de achtste finales. Als Argentinië zondag van Tadzjikistan wint, hoort Nederland bij de vier beste nummers drie.