Oranje begint WK Onder-17 met enorme deceptie

Oranje heeft de openingswedstrijd van het WK Onder-17 kansloos verloren. De ploeg van bondscoach Peter van der Veen (foto) gold op voorhand als een van de favorieten voor de eindzege, maar verslikte zich zondag behoorlijk in Japan: 0-3.

Van der Veen voorspelde vooraf al een lastige pot tegen de Aziaten en daar kreeg hij gelijk in. Nederland begon de wedstrijd vol energie en zocht nadrukkelijk de aanval. Japan had zijn zaakjes echter goed voor elkaar: de ploeg stond compact en overleefde zo de openingsfase. Oranje smeet met de krachten en toen de storm na een minuut of tien was uitgeraasd, zakte de ploeg van Van der Veen ver terug.

Japan gaf via Jun Nishikawa en Yamato Wakatsuki al waarschuwingsschoten. Oranje overleefde met kunst- en vliegwerk, maar kreeg in de 36ste minuut toch de 1-0 om de oren. Wakatsuki was het eindstation van een snelle aanval en schoof de bal langs doelman Calvin Raatsie. Het was een terechte voorsprong; Oranje kwam in de gehele eerste helft tot geen enkel schot op doel.

In de tweede helft kwamen de Nederlandse talenten wat beter in de wedstrijd. Aan de hand van invaller Jayden Braaf kreeg Oranje wel wat mogelijkheden, maar twintig minuten voor tijd viel de goal aan de andere kant. Japan speelde wel heel makkelijk door de Nederlandse defensie heen en weer was het Wakatsuki die scoorde: 2-0. Even later werd het zelfs nog pijnlijker. Na een ongelukkige handsbal van Devyne Rensch ging de bal op de stip en Nishikawa benutte de strafschop: 3-0.

Nederland kwam niet meer tot een aansluitingstreffer, eigenlijk kregen Ünüvar en Taabouni in de negentigste minuut de enige serieuze kansen. Oranje begint zo met een koude douche aan het WK. Eerder op de zondag verraste Senegal al in de poule van Oranje door met ruime cijfers van de Verenigde Staten te winnen (4-1).