Weergaloze climax houdt Argentinië en Messi op het WK

Argentinië heeft zich dinsdag geplaatst voor de achtste finale na een zinderende ontknoping in Groep D. Een 1-2 zege op Nigeria, met doelpunten van Lionel Messi en Marcos Rojo, volstond uiteindelijk voor een tweede plaats in de poule achter Kroatië.

Zelden voelde Messi zoveel druk voor een wedstrijd als tegen Nigeria, dat net als Argentinië nog kans maakte op plaatsing voor de achtste finale. De sterspeler was volledig onzichtbaar tijdens de absolute afgang tegen Kroatië. Door de 0-3 nederlaag moest Argentinië zegevieren in het laatste groepsduel en hopen dat IJsland gelijktijdig niet zou winnen van Kroatië.

Bondscoach Jorge Sampaoli, die evenals Messi hevig onder vuur lag na de wedstrijd tegen Kroatië, gooide zijn elftal opnieuw compleet om. Zes nieuwe basisspelers, waaronder Ángel Di María, Gonzalo Higuaín en doelman Franco Armani, traden aan tegen Nigeria, waar de in Haarlem geboren William Troost-Ekong opnieuw startte.

In de veertiende unieke samenstelling in veertien wedstrijden onder Sampaoli begon Argentinië redelijk aan het duel waarin uitschakeling op het WK dreigde. Het eerste hoogtepunt was gelijk een doelpunt. In de veertiende minuut verzond uitblinker Éver Banega een heerlijke dieptepass op Messi, die de bal perfect controleerde en met rechts in de verre hoek schoot: 0-1.

Het was een rommelige eerste helft in Sint-Petersburg, die Argentinië naar zich toe trok door met overtuiging de duels in te gaan. In minuut 27 waren de Zuid-Amerikanen voor een tweede keer dreigend: Messi stuurde Higuaín weg met een vernuftige steekpass, maar de uitstormende Nigeriaanse doelman Francis Uzoho was eerder bij de bal.

Vijf minuten later was Argentinië zeer dicht bij de 0-2. Di María brak door en werd naar de grond gebracht door Leon Balogun, die daarvoor een gele kaart kreeg. Messi ging achter de daaropvolgende vrije trap staan en schoot de bal op de paal. Het laatste kwartier van de eerste helft bleef gespeend van hoogtepunten.

Björn Kuipers deed dienst als vierde official in Sint-Petersburg.

Door de ruststand bij IJsland - Kroatië (0-0) begon Argentinië als virtuele nummer twee van de groep aan de tweede helft. Maar die status verloor de ploeg snel aan Nigeria, dat in de 49ste minuut een strafschop kreeg van scheidsrechter Cüneyt Çakir voor een overtreding van Javier Mascherano op Balogun. Victor Moses schoot heel koel de 1-1 binnen vanaf elf meter.

De gelijkmaker betekende de start van een zeer slordige fase van Argentinië, waarin Nigeria met strijdlust eenvoudig overeind bleef en loerde op een uitbraak. Een kwartier voor tijd kregen de Afrikanen dé kans op een voorsprong: via Marcos Rojo belandde de bal bij invaller Odion Ighalo, die hoog over schoot. Nigeria schreeuwde daarna om een strafschop voor een vermeende handsbal van Rojo, maar Çakir besloot geen actie te ondernemen na het bekijken van de videobeelden.

Daarna gebruikte Sampaoli zijn laatste wissel: na de intrede van aanvallers Cristian Pavón en Maximiliano Meza kwam ook Sergio Agüero in het veld, voor Ajacied Nicolás Tagliafico. Het slotoffensief werd in gang gezet door een enorme kans voor Higuaín, die uit een lage voorzet hoog over schoot. Aan de andere kant redde Armani op een gevaarlijke poging van Ighalo.

De langverwachte verlossing voor Argentinië kwam in de 86ste minuut. Uit een voorzet van Gabriel Mercado schoot nota bene verdediger Rojo de bal met zijn chocoladebeen knap achter Uzoho. De Argentijnen waren buiten zinnen, maar moesten de zege over de streep trekken en wachten op het resultaat bij de andere groepswedstrijd. Daar verloor IJsland uiteindelijk van Kroatië (1-2), waardoor Argentinië naar de achtste finale gaat.

Zaterdag speelt Argentinië in de eerste achtste finale van het WK tegen Frankrijk, de winnaar van Groep C (aftrap 16.00 uur).