Foutloos Kroatië met B-ploeg de beul voor IJsland

Reacties

Kroatië kan vol vertrouwen naar de knock-outfase van het WK toeleven. De ploeg van Zlatko Dalic won dinsdagavond met een B-ploeg van IJsland (1-2) en gaat met negen punten uit drie duels naar de achtste finale. Voor WK-debutant IJsland zit het avontuur in Rusland erop.

Foutloos Kroatië met B-ploeg de beul voor IJsland

Vooraf was er veel te doen geweest rondom Dalic, die had aangekondigd dat hij veel spelers rust zou geven tegen IJsland. Daarmee zette de bondscoach van Kroatië kwaad bloed bij Nigeria: de Afrikanen hoopten in de strijd om een plek bij de laatste zestien immers op een goed resultaat van Kroatië. Zlatko had er geen boodschap aan en voerde liefst negen wijzigingen door in zijn elftal. Alleen Luka Modric en Ivan Perisic behielden hun basisplaats.

De tweede keus van Kroatië hield lang eenvoudig stand tegen een iets te voorzichtig IJsland. Pas in de laatste vijf minuten van de eerste helft kwamen er kansen voor de ploeg van Heimir Hallgrimsson. De eerste mogelijkheid was voor Alfred Finnbogason, die na een zelf opgezette combinatie net naast schoot, en even later werd een schot van Birkir Bjarnason met de voet gekeerd door doelman Lovre Kalinic. De keeper redde kort hierna ook uitstekend bij een goed schot van Aron Gunnarsson.

Kroatië werd pas na rust gevaarlijk en kwam toen ook meteen tot scoren. Milan Badelj raakte eerst al met een van richting veranderd schot de lat, voordat hij niet veel later met een knappe volley de score opende. IJsland moest nu meer risico nemen en Sverrir Ingason kreeg al snel twee enorme kopkansen. Zijn eerste inzet werd over de lat getikt door Kalinic en uit de hoekschop die volgde kopte de IJslandse verdediger op de bovenkant van de lat.

Een kwartier voor tijd kwam IJsland op gelijke hoogte. Invaller Dejan Lovren maakte ongelukkig hands, waarna Gylfi Sigurdsson mocht aanleggen voor een strafschop. Waar hij tegen Nigeria nog miste, daar schoot de middenvelder nu overtuigend binnen. De hoop van IJsland op een verlenging van het WK was terug en de zoektocht naar de winnende goal werd geopend. Omdat Argentinië op voorsprong kwam tegen Nigeria, was een nipte zege voor IJsland voldoende om door te bekeren.

Grote kansen op de winnende treffer kwamen er echter niet voor IJsland, waar PSV'er Albert Gudmundsson nog als invaller binnen de lijnen kwam. Kort voor tijd besliste Perisic de wedstrijd, door uit een Kroatische tegenaanval de 1-2 binnen te schieten. Kroatië gaat daardoor met het maximale puntenaantal naar de volgende ronde en neemt het zondagavond op tegen Denemarken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.