Wéér scorende Malen kan nieuwe schade Dortmund niet voorkomen

Borussia Dortmund is in de thuiswedstrijd tegen 1899 Hoffenheim pijnlijk onderuitgegaan. Een halve week na het gelijkspel tegen PSV in de achtste finale van de Champions League ging het voor het team met Donyell Malen en Ian Maatsen op knullige wijze mis in het eigen Signal Iduna Park.

Borussia Dortmund
2 - 3
1899 Hoffenheim

Of vermoeidheid na de Champions League-avond in Eindhoven een rol speelde bij de slappe start van Dortmund tegen Hoffenheim zullen we nooit weten. Hoffenheim schoot wel uit de startblokken en kwam in de tweede minuut op voorsprong. Ihlas Bebou schoot uit een knappe hoek raak en maakte zijn uitverkiezing boven Wout Weghorst op die manier waar: 0-1.

Dortmund poetste die achterstand weg met dank aan een van de twee Nederlanders die in de basis waren begonnen. Uit een ogenschijnlijk ingestudeerde hoekschop maakte Malen in de 21ste minuut de 1-1. Marco Reus kopte uit de corner van Julian Brandt de bal door en Malen dook op precies de juiste plek op om van dichtbij te kunnen scoren. Dat was voor de 25-jarige aanvaller zijn tiende doelpunt van het seizoen in de Bundesliga en zijn tweede treffer in een week. De man in vorm was dinsdagavond in het Philips Stadion ook trefzeker tegen zijn oude club.

Dortmund sloeg in de 25ste minuut weer toe uit een spelhervatting. Centrumverdediger Nico Schlotterbeck kopte de bal vanaf ongeveer drie meter hard in het doel uit een vrije trap van Reus: 2-1. Dortmund leek erop en erover te gaan tegen de middenmoter die sinds 8 december al niet meer had gewonnen in de Bundesliga.

Door pech glipte de voorsprong uit de handen van BVB. Schlotterbeck veranderde na een uur bij een counter van Hoffenheim een schot van Maximilian Beier dusdanig van richting dat doelman Alexander Meyer kansloos was. De reservegoalie, die weer startte door de blessure van Gregor Kobel, werd in de 65ste minuut opnieuw geklopt. De Dortmund-defensie lag volledig open door en als er sprake was van een buitenspel, dan was die volstrekt ondermaats. Hoffenheim profiteerde, Beier scoorde op aangeven van Anton Stach: 2-3.

Dortmund kwam die dreun niet meer te boven, ook niet met de drie aanvallers Youssoufa Moukoko, Jamie Bynoe-Gittens en Karim Adeyemi als invallers. Dortmund heeft nu zeven punten laten liggen in de laatste vier speelrondes. Het is tekenend voor de kwetsbaarheid van de Champions League-tegenstander van PSV, dat op 13 maart in Dortmund opnieuw tegenover de Duitse grootmacht staat.