Weer alleen in stadion: slimme Denen kunnen feesten in Amsterdam

Reacties

Voor de tweede keer op rij lijkt Denemarken een gigantisch thuisvoordeel te krijgen tijdens een EK-wedstrijd. In de laatste groepswedstrijd tegen Rusland (1-4) mochten Russische fans niet afreizen naar Kopenhagen, voor Amsterdam gaat hetzelfde op voor fans uit Wales. Supporters uit Denemarken kunnen de wedstrijd wel bekijken in het stadion, maar moeten het dan wel slim aanpakken.

Weer alleen in stadion: slimme Denen kunnen feesten in Amsterdam
© Pro Shots
Wales
Wales
0 - 4
Denemarken
Denemarken

Denemarken en Wales zijn aan elkaar gekoppeld in de achtste finale, het duel wordt in de Johan Cruijff Arena afgewerkt. Wales maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk en dat gebied staat niet op de lijst van de Nederlandse overheid met veilige gebieden. Het is dus niet toegestaan voor reizigers uit landen als Engeland en Wales om naar Nederland toe te komen voor een voetbalwedstrijd.

Voor Denemarken geldt in principe hetzelfde. Op diezelfde lijst van de Nederlandse overheid ontbreekt de naam van Denemarken immers ook. De overheid van het Scandinavische land heeft echter een manier gevonden waarop fans uit Denemarken toch naar de Johan Cruijff Arena kunnen komen.

Erik Brogger van Buitenlandse Zaken gaf op een persconferentie aan dat fans een tiendaagse quarantaine in Nederland kunnen ontlopen als ze slechts twaalf uur in ons land verblijven. Aankomen op de wedstrijddag en kort na Denemarken – Wales weer terug naar huis is de manier om de wedstrijd te zien én zonder gedoe weer huiswaarts te keren.

Denemarken won de laatste groepswedstrijd met 1-4 van Rusland en kroop zo door het oog van de naald. Met drie punten plaatste het land zich voor de tweede ronde.
© Pro Shots
Denemarken won de laatste groepswedstrijd met 1-4 van Rusland en kroop zo door het oog van de naald. Met drie punten plaatste het land zich voor de tweede ronde.

Het is niet bekend of fans van Wales op eenzelfde manier naar de Nederlandse hoofdstad af kunnen reizen. Minister Eluned Morgan van Volksgezondheid heeft al wel gezegd dat fans uit Wales niet worden toegelaten in Nederland. Wel wordt er nauw contact onderhouden met de lokale autoriteiten in Nederland om eventueel fanzones op te zetten.

Het is dan ook de vraag hoeveel fans er komende zaterdag in het stadion zullen zitten. Tijdens de eerste drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal zaten er steevast vijftienduizend mensen in het stadion. Wales – Denemarken is ook meteen de laatste EK-wedstrijd die in Nederland wordt georganiseerd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.