Wat mankeert Luis Suárez?

Reacties

Een betere manier om een individuele vormcrisis te overstemmen dan met goede resultaten is er niet. Barcelona gaat soeverein aan kop in La Liga en het verdedigt zaterdagavond zijn ongeslagen status op bezoek bij Athletic de Bilbao. Ondertussen is het nog wachten op het moment dat Luis Suárez dit seizoen echt loskomt.

Wat mankeert Luis Suárez?

Bij elkaar opgeteld waren Neymar en Suárez vorig seizoen in La Liga goed voor 42 goals en dertig assists. Als adjudanten van Lionel Messi, die baas boven baas was als topscorer van Spanje (37 doelpunten). Waar Neymar niet langer kon leven in de schaduw van de Argentijn, zakt Suárez er nu steeds verder in weg.

Dat Camp Nou door de onrust in Catalonië leeg is op 1 oktober helpt de spelers niet bij het verbergen van de frustratie, maar opvallend is de voortdurende ergernis bij Suárez wel. 'Luis!' schreeuwt de Uruguayaan het uit na weer een gemiste kans. Barcelona heeft niet veel problemen met Las Palmas en wint met 3-0, maar de ex-Ajacied blijft verbeten op zoek naar zijn goal. Als er in de extra tijd een laatste misser volgt, scheurt hij zijn shirt kapot en beent hij naar de kant. Nog voor het laatste fluitsignaal.

In de daaropvolgende speelronde scoort Suárez weliswaar op een cruciaal moment tegen Atlético Madrid, waardoor hij de eerste competitienederlaag onder Ernesto Valverde voorkomt. Tegen Málaga loopt het in de negende speelronde echter weer niet. Het totaal van Suárez is daardoor nu drie goals na elf officiële optredens dit seizoen. Ter vergelijking: vorig seizoen had de spits op 28 oktober al negen goals achter zijn naam.

'Hoe meer kansen hij mist, hoe beter', zegt Valverde na de 2-0 overwinning op Málaga. 'Het betekent dat hij altijd op de goede plek staat. Dit was al de derde wedstrijd in zes dagen voor hem en hij krijgt altijd zijn kansen. Suárez is zo'n goede speler en het mooie bij spitsen is dat ze altijd veel mogelijkheden krijgen. Zijn volgende goal komt wel.'

Statistieken Luis Suárez vanaf 2015/16 in La Liga     
 SchotenSchoten op doelGrote kansBalcontactenMinuten per goal
Seizoen 2015/163,912,001,5243,6979
Seizoen 2016/173,771,821,3543,7699
Seizoen 2017/183,721,351,5245,00178

Bovenstaande cijfers zijn per negentig minuten, data via Opta Sports.

Suárez speelt ondertussen al vrijwel het hele seizoen met knieproblemen. De blessure die hij aan zijn rechterknie opliep op 16 augustus bij een duel om de Spaanse Super Cup, kostte hem vier weken was de verwachting. Op 1 september stond de goalgetter verrassend genoeg alweer op het veld in Estadio Centenario, waar Uruguay een cruciale WK-kwalificatiewedstrijd speelde tegen Argentinië (0-0). Daar viel Suárez in de 83ste minuut uit met kramp.

Tijd om echt te rusten is er sindsdien amper geweest. Nu Uruguay inmiddels zeker is van een WK-ticket, is de Barcelona-aanvaller voor de komende interlandperiode buiten de selectie gelaten. Suárez ondergaat dan een behandeling aan de cyste (zwelling) bij zijn rechterknie, waarschijnlijk inclusief operatie.

Tot die tijd is het doorbijten voor de spits. Nog drie wedstrijden te gaan bij Barcelona, te beginnen met die van zaterdagavond in Estadio San Mamés. Bij het laatste bezoek aan Athletic ging Barcelona onderuit, toen nog met Valverde op de bank bij de thuisploeg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.