Waarom Tottenham Hotspur meer krediet (en een prijs) verdient

Reacties

Tottenham Hotspur verdient een prijs. VI's Süleyman Öztürk gaat bij zijn Premier League-vooruitblik in op de ploeg van manager Mauricio Pochettino, die nog in de race is voor alle hoofdprijzen.

Waarom Tottenham Hotspur meer krediet (en een prijs) verdient

Liverpool versterkte zich met Alisson Becker, Fabinho en Naby Keïta en een half jaar daarvoor met Virgil van Dijk. Manchester City kocht Riyad Mahrez als extra optie voor de aanval. Chelsea presenteerde Jorginho en Kepa en legde afgelopen week Christian Pulisic vast. In Engeland wordt transferrecord na transferrecord verbroken. De duurste doelman en de duurste verdediger aller tijden spelen in de Premier League bij respectievelijk Chelsea en Liverpool. Ook bij de andere clubs vliegen de miljoenensommen je constant om de oren. Voetballers die voor onder de tien miljoen euro worden vastgelegd zijn voorbaat verdacht. Die kunnen er, zo is de gedachte, waarschijnlijk geen klote van.

Behalve bij Tottenham Hotspur.

Spurs heeft niet de duurste doelman of de duurste verdediger aller tijden. Spurs heeft Oliver Skipp.

Gareth Southgate kreeg in de zomer van 2018 veel lof voor de manier waarop Engeland zich presenteerde op het WK. De sfeer rondom het team was goed, er was een open houding naar de media, het publiek omarmde de ploeg en de uiteindelijke vierde plaats werd gevierd als een overwinning. Natuurlijk gaan er dingen goed binnen de Football Association - zie ook de successen van de Engelse jeugdploegen - maar zonder Mauricio Pochettino had de Engelse WK-ploeg er beduidend anders uitgezien. Tottenham was met vijf spelers hoofdleverancier van Southgate's piepjonge brigade. Harry Kane was zelfs aanvoerder en ging met de topscorerstitel terug naar huis.

Tottenham Hotspur gaf afgelopen zomer geen cent uit op de transfermarkt. Niet omdat Pochettino principieel tegen geld uitgeven is. Het is gewoon lastig om een betaalbare speler te vinden die het elftal daadwerkelijk versterkt. De Argentijn kiest in zo'n geval liever voor een speler uit de academie. Oliver Skipp is daar een voorbeeld van. De achttienjarige middenvelder mocht dit seizoen al vijf keer invallen in de Premier League en begon zelfs een keer in de basis. Op die manier hebben heel veel jongens bij de club een kans gekregen én gegrepen.

Mauricio Pochettino coacht Oliver Skipp tijdens diens debuut op 31 oktober.
Mauricio Pochettino coacht Oliver Skipp tijdens diens debuut op 31 oktober.

In drie van de vier seizoenen dat Pochettino nu manager is, eindigde Tottenham in de topvier. Ook dit seizoen koerst de club weer af op een topvierklassering. Na 22 speelronden staat Spurs op een keurige derde plek, op slechts twee punten van Manchester City en zes punten achter Liverpool. Dat is razend knap wanneer je terug in de tijd gaat en het sentiment naar boven haalt dat begin augustus leefde in de laatste uren van de transferdeadline. Het algemene idee was toch dat Tottenham het uitblijven van transfers zou gaan bekopen met een vrije val op de ranglijst. Voorlopig houdt de kern die al jaren samenspeelt dapper stand.

Deze week zei Pochettino dat hij hoopte of wenste nog twintig jaar trainer te zijn van Tottenham Hotspur. Hij vertelde er ook bij dat de club 'op een andere manier' moest gaan werken om aanspraak te maken op prijzen. Daarmee toont hij zich realist. Tottenham Hotspur kan de ratrace met de top op de huidige op de lange termijn niet volhouden. Wél is de club een voorbeeld om te volgen. Geld kan op een slimmere manier worden uitgegeven dan de meeste clubs nu doen.

Eigenlijk verdient de huidige spelersgroep een succes als markering van de afgelopen vierenhalf jaar. In 2016 had Tottenham de landstitel moeten pakken. Het was het jaar dat Leicester City de wereld verbaasde en Spurs op de laatste speeldag nog werd ingehaald door Arsenal. Dit seizoen is de club nog in de race voor alle vier de hoofdprijzen. Eind januari is Crystal Palace de tegenstander in de vierde ronde van het FA Cup-toernooi, deze week won Tottenham met 1-0 van Chelsea en is het een return verwijderd van de finale van de strijd om de League Cup, terwijl in februari en begin maart de twee Champions League-confrontaties wachten met Borussia Dortmund. Zondag wacht met de thuiswedstrijd tegen opgeleefde Manchester United een belangrijke test in de competitie.

Tottenham heeft de gunfactor. Nu nog een trofee.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.