Waarom Simeone dolgelukkig wordt van de ongekende groei van Llorente

Reacties

Marcos Llorente stond zaterdag in de uitwedstrijd tegen Granada opnieuw op toen Atlético Madrid in het nauw zat. De voormalige reserve van Real Madrid is bij Los Colchoneros uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in La Liga. Simeone legde na de 1-2 zege bij Granada uit waarom hij veel voldoening haalt uit het spel van de 26-jarige middenvelder.

Waarom Simeone dolgelukkig wordt van de ongekende groei van Llorente
© Pro Shots
Granada
Granada
1 - 2
Atlético Madrid
Atlético Madrid

Simeone is meestal niet bepaald loslippig tegenover de Spaanse media na wedstrijden van Atlético. Hij tempert vaak de verwachtingen en zegt dan niet ver vooruit te willen kijken. Wedstrijd voor wedstrijd, dat idee. Toen het zaterdag over Llorente ging, begon de Argentijn bijna te glunderen. Simeone toonde een andere kant van zichzelf: Simeone als leermeester, als de coach die sinds de start van 2012 tal van spelers veel beter heeft gemaakt bij Atlético, zodat de club telkens maar weer kan opboksen tegen Barcelona en Real Madrid. Atlético kan de grootmachten zelfs aftroeven, zoals dit seizoen.

De trainer werd voorgelegd dat het dit weekend een jaar geleden is dat Llorente voor het eerst scoorde voor Atlético en dat de progressie sindsdien niet gestopt is. Simeone antwoordde met passie: 'Voor trainers zijn titels geweldig, ze vervullen je met trots en opwinding. Maar als je met een speler werkt en je ziet dat werk tot uiting komen in progressie, dan voel je nog veel meer geluk en enthousiasme om door te gaan met dit vak. Als wij (als staf bij Atlético, red.) een speler zien met goede mogelijkheden om anders te spelen dan hij tot dan toe gedaan had in zijn carrière, dan grijpen we die kans met beide handen aan.'

De cover van Marca zondagochtend: 'Een grote stap richting de titel'.
De cover van Marca zondagochtend: 'Een grote stap richting de titel'.

Simeone vulde aan: 'Bij ons is dat bijvoorbeeld gebeurd met Griezmann, met Saúl en met Juanfran.' De Argentijn versterkte zijn verhaal met die voorbeelden. Griezmann was een uiterst talentvolle, maar ook nog wisselvallige buitenspeler toen hij in 2014 door Atlético werd overgenomen van Real Sociedad. In Madrid veranderde hij in een veelzijdige en hardwerkende aanvaller, die als een van de beste spelers in La Liga een plek verdiende in de categorie net onder Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Saúl werd na een huurperiode bij Rayo Vallecano door Simeone in 2014 definitief bij de selectie gehaald en is uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige topspelers in Spanje. Het liefst spelend als centrale middenvelder, maar als het moet ook verdienstelijk spelend als linksback. Juanfran werd als buitenspeler op jonge leeftijd te licht bevonden bij Real Madrid en probeerde het bij Osasuna nog als rechtsbuiten. Zijn carrière kreeg pas echt een boost toen Simeone hem bij Atlético als rechtsback liet spelen, waarna hij ook uitgroeide tot Spaans international.

De transformatie van Llorente past in dat rijtje. Hij deed het na een sterke huurperiode bij Alavés aardig als verdedigende middenvelder bij Real Madrid en gold een tijdje als tweede keus achter Casemiro, maar echt een volgende stap zetten in zijn carrière lukte niet. Tot hij in 2019 overstapte naar Atlético en Simeone hem daar na een half seizoen een serieuze kans gaf als aanvallende middenvelder en soms zelfs schaduwspits. De coach had Llorente al vaak zien scoren op de training en verraste door de Madrileen als aanvallend wapen binnen de lijnen te brengen in de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool. De rest is geschiedenis. Llorente scoorde op Anfield twee keer in de return van de achtste finale en Atlético schakelde Liverpool in de verlenging uit.

Marcos Llorente viert zijn tweede goal in de uitwedstrijd tegen Liverpool. Hij noemde later zijn hond Anfield, om zich de historische avond dagelijks te blijven herinneren.
© Pro Shots
Marcos Llorente viert zijn tweede goal in de uitwedstrijd tegen Liverpool. Hij noemde later zijn hond Anfield, om zich de historische avond dagelijks te blijven herinneren.

Simeone dacht zaterdag terug aan die periode: 'Ik zou graag nog eens de beelden zien van hoe Marcos scoorde tijdens trainingen, nog voordat hij een basisplaats had. Hij bleef maar scoren en we grapten erover dat hij hoger op het veld moest gaan spelen. We gaven hem een kans als aanvaller en inmiddels laten we hem vaker in een aanvallendere rol spelen, omdat hij zich daarin op zijn gemak voelt.'

Met dat laatste zei Simeone niets teveel. Geen middenvelder in La Liga is dit seizoen vaker direct betrokken geweest bij een doelpunt dan Llorente. Hij scoorde al zeven keer en gaf zeven assists. Zijn hoofdrol in de wedstrijd tegen Granada, waarin hij de 0-1 maakte, kwam dus allerminst uit de lucht vallen. Llorente geldt als een trainingsbeest en wordt geroemd als de fitste speler van La Liga. Met Simeone heeft hij een trainer getroffen die een sterke mentaliteit en fitheid als geen ander waardeert. Met een paar veranderingen in het spel is Llorente van een solide reserve uitgegroeid tot een absolute smaakmaker. Die groei onderstreept het vakmanschap van Simeone.

LaLiga

Stand LaLiga 2020/2021

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Atlético Madrid
38
26
8
4
67-25
+42
86
2
Real Madrid
38
25
9
4
67-28
+39
84
3
Barcelona
38
24
7
7
85-38
+47
79
4
Sevilla
38
24
5
9
53-33
+20
77
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.