Waarom Roemeense resultaten van belang zijn voor Oranje

Reacties

Nu het Nederlands elftal afstevent op zijn eerste eindronde sinds 2014 is het interessant om alvast een blik te werpen op het speelschema van EURO 2020.

Waarom Roemeense resultaten van belang zijn voor Oranje
© Pro Shots

Zoals bekend wordt het EK tussen 12 juni en 12 juli kriskras door Europa afgewerkt, in twaalf verschillende steden. De twaalf stadions zijn netjes verdeeld over de zes poules. De decors van de Groep C-duels zijn de Johan Cruijff Arena en de National Arena in het Roemeense Boekarest. Als Nederland en Roemenië zich kwalificeren voor het EK, belanden beide landen automatisch in deze poule en krijgen ze allebei minimaal twee thuiswedstrijden.

Mogelijk komt Oranje zelfs drie keer in actie in de Johan Cruijff Arena. Dat is het geval als Nederland zich direct kwalificeert voor het EK en Roemenië daar niet in slaagt. Als beide landen zich rechtstreeks plaatsen, wordt er geloot welk team drie keer thuisvoordeel geniet. Met nog drie duels te gaan in kwalificatiegroep F maakt Roemenië nog altijd kans op directe plaatsing. Het Karpatenland sluit de voorronde medio november af tegen Zweden (thuis) en Spanje (uit).

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep F EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
10
8
2
0
31-5
+26
26
2
Zweden
10
6
3
1
23-9
+14
21
3
Noorwegen
10
4
5
1
19-11
+8
17
4
Roemenië
10
4
2
4
17-15
+2
14
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De EK-loting is op zaterdag 30 november vanaf 18.00 uur in het statige ROMEXPO in Boekarest. Bij het bepalen van de groepshoofden kijkt de UEFA alleen naar de resultaten in de EK-kwalificatie, waarbij de zes beste groepswinnaars uit de EK-kwalificatie in Pot 1 komen. Overigens staan ten tijde van de loting slechts twintig van de 24 deelnemers vast. De vier winnaars van de Nations League-play-offs zijn pas in maart 2020 bekend en belanden daardoor automatisch in Pot 4.

Mocht het volgende maand nog misgaan, dan kan Oranje gebruikmaken van dit vangnet. Nu Italië zich heeft gekwalificeerd voor het EK staat het vast dat de Azzurri op vrijdag 12 juni de openingswedstrijd spelen in Stadio Olimpico. In de Johan Cruijff Arena staan vier duels op de rol: drie poulewedstrijden en een achtste finale. In deze achtste finale komt Oranje sowieso niet uit, die gaat immers tussen een land uit Groep A en Groep B.

Schema van Roemenië

Roemenië
Roemenië
1 - 1
Noorwegen
Noorwegen
Roemenië
Roemenië
0 - 2
Zweden
Zweden
Spanje
Spanje
5 - 0
Roemenië
Roemenië

Schema van Oranje

Noord-Ierland
Noord-Ierland
0 - 0
Nederland
Nederland
Nederland
Nederland
5 - 0
Estland
Estland
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.