Waarom de strijd om de KNVB-beker dit seizoen nog belangrijker is

Reacties

Het hoofdtoernooi van de strijd om de TOTO KNVB-beker is al begonnen, dinsdag komen ook diverse profclubs in actie. VI zet op een rijtje wat je moet weten over het nieuwe seizoen van het bekertoernooi.

Waarom de strijd om de KNVB-beker dit seizoen nog belangrijker is
© Pro Shots

Wat is er al gespeeld?

Al op 17 augustus, toen Ajax, AZ, Feyenoord en PSV nog streden voor een plek in de hoofdtoernooien van Europa, werd er voor het eerst afgetrapt in de strijd om de KNVB-beker. Is de eerste ronde dan al klaar? Nee, dat niet. Al vroeg in het seizoen namen liefst 56 amateurteams deel aan de eerste kwalificatieronde van het bekertoernooi.

In een onderlinge confrontatie bepaalden de amateurverenigingen wie zich in de tweede voorronde mocht melden. In die fase van het toernooi stonden de tickets voor het hoofdtoernooi op het spel. Tim Freriks van OFC werd met vijf goals topscorer van de kwalificatierondes.

In de eerste ronde komen prof- en amateurclubs elkaar tegen. De eerste wedstrijd is zelfs al gespeeld, SteDoCo is als eerste club zeker van de tweede ronde. Zij wonnen op 19 oktober met 1-3 op bezoek bij FC 's-Gravenzande.

Ajax won vorig seizoen de bekerinale van Willem II.
© Pro Shots
Ajax won vorig seizoen de bekerinale van Willem II.

Waar zijn Ajax, AZ, Feyenoord en PSV?

Clubs die deelnemen aan de groepsfase van de Champions League of Europa League zijn vrijgesteld van deelname aan de eerste ronde in het KNVB-bekertoernooi. Dit is dan ook de reden dat FC Utrecht bijvoorbeeld wél in actie komt deze week. De Domstedelingen werden al in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld en zijn in de eerste ronde van de strijd om de KNVB-beker gekoppeld aan Excelsior '31. Ajax, AZ, Feyenoord en PSV stromen in december pas in tijdens de tweede ronde. De loting voor deze fase van het toernooi wordt op 2 november verricht.

Wat staat er verder voor de boeg in de eerste ronde?

In de eerste ronde zijn zestien profclubs aan elkaar verbonden. Met Heracles Almelo - RKC Waalwijk en Fortuna Sittard - ADO Den Haag zijn er zelfs twee wedstrijden tussen Eredivisionisten. Onderaan dit artikel staat de volledige lijst met wedstrijden. Er wordt niet gewerkt met tweeluiken in het Nederlandse bekertoernooi, bij een gelijkspel na de reguliere speeltijd volgt verlenging en eventueel een penaltyserie. 

Alle duels tussen profclubs

in de eerste ronde


Di 29 okt. 2019

Wo 30 okt. 2019

Do 31 okt. 2019

De wedstrijden in de tweede ronde worden op 17, 18 en 19 december afgewerkt.

Wat staat er op het spel?

De weg naar de finale op 19 april 2020 is natuurlijk nog erg lang, maar het is niet verkeerd om te weten wat de winnaar van de KNVB-beker in handen krijgt. Dat is namelijk door de recente goede prestaties op de UEFA-coëfficiëntenlijst een stuk interessanter dan in het vorige seizoen. Toen was de beloning voor het winnen van de Nederlandse beker een startbewijs voor de derde voorronde van de Europa League. Dit ticket ging uiteindelijk naar Feyenoord, omdat bekerwinnaar Ajax via de competitie al een een plek in de voorronde van de Champions League had verworven.

In het huidige seizoen is de bekerwinnaar verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League. Zodoende is het Nederlandse bekertoernooi weer ouderwets een van de snelste routes richting Europees voetbal tot aan de winterstop.

Het volledige programma van de eerste ronde van het Nederlandse bekertoernooi

Het volledige programma van de eerste ronde van het Nederlandse bekertoernooi.
Het volledige programma van de eerste ronde van het Nederlandse bekertoernooi.
Bekijk hier al onze video's
Meer TOTO KNVB-Beker
Meer over TOTO KNVB-Beker
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.