Manchester City heeft zaterdag de op papier zware uitwedstrijd bij Everton tot een goed einde gebracht. Riyad Mahrez bevrijdde zijn ploeg op Goodison Park.

Everton
Everton
1 - 3
Manchester City

Omdat Liverpool de zeges aaneen blijft rijgen, stond er veel druk op Manchester City. The Citizens liepen dit seizoen al averij op tegen Tottenham Hotspur (2-2) en Norwich City (3-2), waar de grote concurrent nog foutloos is. Voor Everton bood het duel met de Engelse kampioen een ideale gelegenheid om de sores even te vergeten; een oogst van zeven punten uit zes wedstrijden strookt niet echt met de ambities van eigenaar Farhad Moshiri.

Waar Manchester City zich vorige week tegen Watford (8-0) genadeloos effectief toonde en al na achttien minuten met 5-0 leidde, viel nu 'pas' na 24 minuten de openingstreffer. Uit een magistrale voorzet van Kevin De Bruyne sloeg Gabriel Jesus toe met het hoofd. De Belgische smaakmaker staat dit Premier League-seizoen al op acht assists en lijkt een aanval te doen op het record van Thierry Henry (twintig keer de aangever in 2002/03). Tien minuten daarvoor had Ilkay Gündogan al het aluminium getroffen.

Het was zeker niet zo dat Everton de 'Watford-behandeling' kreeg van Manchester City. De club uit Liverpool stichtte geregeld gevaar en de gelijkmaker in de 33ste minuut kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Fernandinho, die met Nicolás Otamendi het centrale verdedigingsduo vormde door alle blessureperikelen, ruimde slecht op, waarna de bal via Alex Iwobi bij Seamus Coleman belandde. De verdediger klopte Ederson, al leek Dominic Calvert-Lewin nog voor de lijn het laatste tikje te geven. Iwobi was overigens in de ploeg gekomen voor Theo Walcott, die al vroeg was uitgevallen nadat hij keihard een bal op zijn hoofd had gekregen.

De 1-1 van Everton. Het hielp de thuisploeg niet aan een punt.

Manchester City, gestoken in fluorescerende shirts, moest dus opnieuw beginnen tegen het prima spelende Everton. In de open wedstrijd kregen beide teams na de onderbreking kansen op de 2-1, al hadden The Citizens wel de overhand. Nadat Yerry Mina namens Everton en Raheem Sterling bij de bezoekers een goede mogelijkheid onbenut hadden gelaten, sloeg Mahrez in de 72ste minuut wél toe. De ex-speler van Leicester City vond het net met een vrije trap, waarbij Everton-doelman Jordan Pickford werd geklopt in zijn 'eigen' hoek. Mahrez is bij zijn laatste zeventien basisplaatsen direct betrokken geweest bij liefst zeventien goals door zeven keer zelf te scoren en tien keer de assist te leveren.

Bij de bezoekers was Sergio Agüero inmiddels in de ploeg gekomen voor Jesus. Het was echter niet de Argentijn, maar Sterling die voor de 1-3 zorgde. De aanvaller was alert bij een rebound. Zo verkleint de landskampioen de achterstand op Liverpool - dat eerder op zaterdag won bij Sheffield United - weer tot vijf punten.

Manchester City vervolgt het seizoen dinsdag met een thuiswedstrijd tegen Dinamo Zagreb in de Champions League. Volgende week zondag fungeert de ploeg van Pep Guardiola als gastheer van Wolverhampton Wanderers in de Premier League.