VVV zet FC Twente pijnlijk te kijk dankzij wereldgoal Van Crooij

FC Twente heeft zaterdagavond in eigen huis verloren van VVV-Venlo. De Limburgers zetten in Enschede ook hun tweede competitieduel om in een overwinning: 1-2.

Tom Boere had voor het eerst een basisplaats bij de thuisploeg. De Jupiler League-topscorer van vorig seizoen stond in plaats van Dylan George aan de aftrap. Zes minuten na die aftrap zat het duel er alweer op voor Hidde ter Avest. De rechtsachter, die van tevoren al een twijfelgeval was vanwege een oogblessure, moest de strijd vroeg staken vanwege liesklachten.

Een kwartier later volgde een nog grotere domper voor de gastheren. Vito van Crooij kwam door aan de rechterkant na goed doorkoppen van Ralf Seuntjens en schoot de bal vanuit een erg lastige hoek ongenadig hard in het dak van de goal. De 21-jarige rechtsbuiten dompelde de Grolsch Veste met zijn wereldgoal in rouw, maar het kon nog erger.

Kort voor rust werd het namelijk zelfs 0-2. Twente-doelman Jorn Brondeel zat er helemaal naast bij een hoekschop van de bezoekers, waardoor Seuntjens opnieuw een assist met zijn hoofd kon geven. De spits kopte de bal precies in de voeten van Jerold Promes, die raak schoot. Beide ploegen gingen daardoor met een zeer verrassende ruststand de kleedkamer in.

Vito van Crooij viert zijn fraaie openingstreffer.

Twente kwam in de tweede helft iets beter voor de dag, al was met name het aanvalsspel nog steeds niet overtuigend. De geheel vernieuwde voorhoede had het vorige week tegen Feyenoord ook al lastig, maar liet zich een kwartier na rust zien. De voor Ter Avest in de ploeg gekomen Jeroen van der Lely gaf de bal voor, Boere kwam goed voor zijn directe tegenstander en knikte zuiver raak: 1-2.

Die goal gaf de Tukkers hernieuwde moed, zeker nadat ook Oussama Assaidi was ingevallen voor Nikola Gjorgjev. In de jacht op de gelijkmaker gaf Twente echter ook de nodige ruimte weg achterin. Van Crooij profiteerde daar bijna van, maar de doelpuntenmaker werd ternauwernood de weg versperd door Joachim Andersen. Ook Promes was even later dicht bij de 1-3, maar Brondeel had deze keer wel een goede reflex in huis.

In het restant van de wedstrijd waren de beste kansen voor VVV, maar er vielen geen doelpunten meer. Twente leed daardoor zijn vijfde Eredivisie-nederlaag op rij, de ploeg van trainer René Hake sloot het voorbije seizoen immers af met drie verliespartijen. Het kwam deze eeuw slechts één keer eerder voor dat Twente vijf keer op rij verloor, in 2015.

Voor VVV betekent de zege in Enschede een vervolg van de droomstart in de Eredivisie. De Jupiler League-kampioen keerde deze zomer na een afwezigheid van vier jaar terug op het hoogste niveau en staat na twee duels met het volle pond op een gedeelde eerste plaats.