VVV-sensatie Giakoumakis is met elf goals in een maand net Van Basten

Reacties

Er staat geen maat op Georgio Giakoumakis, die ook zaterdagavond in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard (3-2 nederlaag) weer wist te scoren. De sensatiespits van VVV-Venlo sloot daarmee een bijzonder productieve maand af in de voetsporen van Marco van Basten.

VVV-sensatie Giakoumakis is met elf goals in een maand net Van Basten
© Pro Shots

Giakoumakis was tegen Fortuna een keer trefzeker en heeft in de maand januari liefst elf keer weten te scoren in de Eredivisie. De laatste speler die dit wist te presteren was Van Basten, die in september 1985 zelfs twaalf doelpunten wist te maken. Dat er zolang geen speler was die het kunststukje van Van Basten wist te benaderen, tekent hoe bijzonder de prestatie van Giakoumakis is.

De spits van VVV schoot uit de winterstop met twee goals tegen Willem II en was hierna zelfs vier keer trefzeker tegen ADO Den Haag. Dat laatste flikte hij nog eens tegen Vitesse en zaterdag was het dus weer raak tegen Fortuna. In totaal staat Giakoumakis nu op 21 doelpunten. Dat zijn er al vijf meer dan het totaal van Steven Berghuis en Cyriel Dessers in het afgelopen seizoen. Zij werden in het afgebroken voetbaljaar topscorer van de Eredivisie.

Giakoumakis is hard op weg om de meest trefzekere VVV-speler ooit te worden in een Eredivisie-seizoen. Het record staat nu nog op naam van Hans Sleven, die in het seizoen 1958/59 24 doelpunten maakte. Giakoumakis is daar nog drie goals van verwijderd. Cor de Meulemeester maakte in het voetbaljaar 1960/61 22 treffers voor VVV en is zijn tweede plek op deze ranglijst al bijna kwijt.

Alleen Coen Dillen en Tonny van der Linden maakten meer doelpunten in hun eerste twintig Eredivisie-duels (allebei 22) dan Giakoumakis (21, net als Cor van der Gijp). De VVV-sensatie ligt overigens nu wel achter op de befaamde Coen Dillen-index. Dillen maakte in de twintigste speelronde van het Eredivisie-seizoen 1956/57 vier goals tegen Elinkwijk en schroefde zijn totaal daarmee op naar 22; één meer dan Giakoumakis op dit moment. Dillen eindigde uiteindelijk op 43 goals in een seizoen en zijn record is al die jaren blijven staan. Henk Groot kwam in het seizoen 1960/61 nog het dichtst bij, met 41 doelpunten.

meeste goals in een eredivisie-seizoen

Naam: Seizoen: Goals:
01. Coen Dillen 1956/57 43
02. Henk Groot 1960/61 41
03. Henk Groot 1959/60 38
04. Marco van Basten 1985/86 37
05. Mateja Kezman 2002/03 35
Luis Suárez 2009/10 35
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.