Vrije trap Alves bezorgt Brazilië onterechte finaleplaats

Brazilië heeft met veel fortuin de finale van het toernooi om de Confederations Cup bereikt. De ploeg van bondscoach Dunga klopte het dappere Zuid-Afrika met 1-0. Een vrije trap vlak voor tijd van Daniel Alves bracht de beslissing.

De Braziliaanse coach van Zuid-Afrika, Joel Santana, had het nationale team van zijn vaderland goed bestudeerd. Over het hele veld werden de Brazilianen opgejaagd. De Zuid-Amerikanen kregen zelden tijd om rustig na te denken over een vervolg van hun acties.

Daarnaast wierpen de gastheren van het komende WK al snel brutaal de schroom van zich af en gingen ze op zoek naar een doelpunt. De uitstekende goalie Júlio César voorkwam echter dat de Zuid-Afrikanen tot scoren kwamen door onder meer schoten van Siphiwe Tshabalala en uitblinker Steven Pienaar te keren. In de eerste helft was hij eenmaal kansloos, maar kopte aanvoerder Aaron Mokoena in kansrijke positie over.

Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië zag de gehele wedstrijd geen kans in de wedstrijd te komen en naarmate het duel vorderde ontstond frustratie bij de Kanaries. Passes kwamen niet aan en goede combinaties waren zeldzaam. Tot grote kansen kwam Bafana Bafana in het tweede bedrijf niet, al bleef de ploeg dreigend.

Twee minuten voor tijd viel de beslissing in het voordeel van Brazilië. De net ingevallen Daniel Alves krulde fantastisch een vrije trap in de verre kruising. Brazilië ontmoet nu zondag in de finale de Verenigde Staten. Eerder op die dag speelt Zuid-Afrika om de derde plaats tegen Spanje.