Vrees voor koppositie: Italië zit Belgen ook in Nations League dwars

Italië heeft zondagmiddag de troostfinale van de Nations League gewonnen. België werd net als enkele maanden geleden verslagen, de koppositie van De Rode Duivels op de FIFA-ranking komt nu serieus in gevaar.

Italië
2 - 1
België
België

Het duel in Turijn was een herhaling van de kwartfinale van het afgelopen EK, ook toen was Italië te sterk voor de Belgen. Toentertijd werd het 1-2 door doelpunten van Nicolò Barella, Lorenzo Insigne en Romelu Lukaku. Laatstgenoemde was er zondagmiddag niet bij in de troostfinale van de Nations League, Lukaku haakte af met spierklachten. Barella was er wel bij en hij opende net als drie maanden geleden de score.

Kort na rust werd de wedstrijd opengebroken, met een volley verwerkte Barella een afgeslagen hoekschop tot doelpunt: keeper Thibaut Courtois was kansloos. De Belgische goalie, die deze troostfinale flink bekritiseerde, kreeg wel een hand achter de bal na een penalty van Domenico Berardi, maar het was niet voldoende om de 2-0 in de 65ste minuut te voorkomen. Italië had de penalty gekregen na een overtreding van Timothy Castagne op Federico Chiesa.

België probeerde het nog wel in de slotfase en kreeg kansen via Toby Alderweireld en Yannick Carrasco. Laatstgenoemde raakte echter op aangeven van Kevin De Bruyne de paal. Toch werd het nog even spannend, want Charles De Ketelaere maakte zijn eerste doelpunt in Belgische dienst. De aanvaller van Club Brugge was het laatste station van een aanval die werd opgezet door Courtois, hij rondde vier minuten voor tijd beheerst af oog in oog met Gianluigi Donnarumma. Zo moest Italië nog vol aan de bak om de voorsprong te behouden, dit lukte.

En dus moet België serieus vrezen dat het voor het eerst sinds 2018 afzakt op de FIFA-ranking. Brazilië is twee overwinningen in deze interlandperiode verwijderd van de koppositie.