Vorige interlandperiode zit Koeman dwars: 'Wat recht te zetten'

Reacties

In zijn eerste periode als bondscoach slaagde Ronald Koeman erin om het Nederlands elftal weer aantrekkelijk voetbal te laten spelen, in zijn tweede termijn kan de oud-voetballer zich bezighouden met eenzelfde klus. In de vorige interlandperiode sprankelde het voetbal van Oranje niet.

Vorige interlandperiode zit Koeman dwars: 'Wat recht te zetten'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
nv
2 - 4
Kroatië
Kroatië

Nederland ging in maart bij de start van de EK-kwalificatieperiode op pijnlijke wijze onderuit tegen Frankrijk (0-4), in de wedstrijd daarna werd zonder goed te spelen met 3-0 gewonnen van Gibraltar. De voetbaldreumes speelde bijna de volledige tweede helft met een man minder, maar een monsteruitslag was nooit in zicht voor Oranje.

'Ik heb wel het idee dat we ten opzichte van maart iets moeten rechtzetten', stipte Koeman dan ook aan op het persmoment richting de halve finale van de Nations League tegen Kroatië. 'Dat vond ik niet passen bij wat wij willen en hoe we willen spelen. Ik heb er vertrouwen in dat we stapjes zetten ten opzichte van toen.' Datzelfde ging enkele jaren geleden op, toen Koeman voor het eerst bondscoach werd.

'Het kon allemaal wat positiever. Ook qua uitstraling', weet Koeman nog. 'Dat heeft de groep toen geweldig gedaan, het ging gepaard met goed voetbal en geweldige wedstrijden', kijkt de bondscoach terug op toen. Nu staat Nederland in de finaleronde van de Nations League, in eigen land is Kroatië de eerste horde die genomen moet worden.

Mogelijk gebeurt dat via een penaltyserie, wat tijdens de persconferentie ter sprake kwam. Koeman was als speler een specialist en dus werd hem gevraagd naar zo'n eventuele afloop. 'Het is niet veranderd ten opzichte van mijn tijd als voetballer, want het zijn ook de momenten waarop je moet nemen. Bij 3-0 loop je lachend naar de stip en bij 0-0 komt er veel meer spanning bij kijken.'

Koeman weet dat zo'n penaltyserie lastig kan zijn, zeker Oranje heeft er geen prettige voorgeschiedenis mee. 'Je moet dan koel blijven, dat is niet altijd makkelijk. Je kunt trainen wat je wil, maar het moment kun je niet trainen. Maar we zien wel in dat het belangrijk is als het eenmaal zover komt. Je kunt een vaste hoek hebben, wachten op een keeper, maar hoe meer je twijfelt hoe slechter het is. Het ligt aan de speler, die moet zich concentreren en oefenen. Maar het moment oefenen als het woensdagavond de vijfde is en je moet de penalty benutten, dat kan niet.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.