Voormalige Zweedse topkeeper Ronnie Hellström overleden

Reacties

Bijna twee weken na Wim Jansen overleed vandaag nóg een uitblinker van de WK’s in 1974 en ’78: de Zweedse oud-doelman Ronnie Hellström. Hij werd 72 jaar.

Voormalige Zweedse topkeeper Ronnie Hellström overleden

Ronnie Wallentin Hellström werd geboren op 21 februari 1949 in Malmö. Op dertienjarige leeftijd verhuisde hij met het gezin naar Stockholm, omdat zijn vader Rolf, die ook keeper was geweest, een baan kreeg aangeboden in de Zweedse hoofdstad. Zijn zoon werd daar ontdekt door het plaatselijke Hammarby IF en debuteerde in 1966 als zeventienjarige voor die club op het tweede niveau. Hellström groeide al snel uit tot eerste keus en twee jaar na zijn competitiedebuut mocht hij zich al international noemen. Op zijn 21ste mocht hij al mee naar het WK in Mexico, waar hij meteen het eerste groepsduel met Italië mocht spelen (0-1).

Tijdens het WK van 1974 wist hij als enige doelman het Nederlands elftal van scoren af te houden

Daar bleef het destijds bij, maar tijdens de volgende mondiale eindronde, in West-Duitsland, was Hellström een vaste waarde. Als enige doelman op dat toernooi wist hij het Nederlands elftal van scoren af te houden (0-0). Zweden, met PSV-spits Ralf Edström en voormalig Feyenoord-legende Ove Kindvall in de gelederen, bereikte mede dankzij het uitstekende keeperswerk van Hellström samen met Oranje de tweede groepsronde, waarin het net tekortkwam tegen Polen en gastheer/eindwinnaar West-Duitsland. Ook vier jaar later in Argentinië stond hij onder de Zweedse lat. Deze keer strandden de Scandinaviërs in de eerste groepsronde, achter Brazilië, Oostenrijk en Spanje, maar deed Hellström opnieuw van zich spreken. Samen met zijn ploeggenoten Roy en Roland Andersson nam hij deel aan een demonstratie van de zogeheten Dwaze Moeders op de Plaza de Mayo in Buenos Aires, als protest tegen de verdwijning van honderden politieke tegenstanders van dictator Jorge Videla.

Ronnie Hellström betreedt het veld met de Zweedse ploeg tijdens het WK van 1978. Uiterst links PSV-spits Ralf Edström.
Ronnie Hellström betreedt het veld met de Zweedse ploeg tijdens het WK van 1978. Uiterst links PSV-spits Ralf Edström.

Met zijn prestaties tijdens het WK van 1974 dwong Hellström een contract af bij 1. FC Kaiserslautern, destijds een subtopper in de Bundesliga. De Zweed bereikte met de Roten Teufel in 1976 de finale om de DFB-Pokal, maar die ging verloren tegen Hamburger SV. Vijf jaar later overkwamen Hellström en Kaiserslautern hetzelfde tegen Eintracht Frankfurt. In 1982 bereikte Hellström met zijn club de halve finale om de UEFA Cup, waarin uitgerekend zijn landgenoten van IFK Göteborg te sterk bleken.

Twee jaar later zette de topdoelman een punt achter zijn imposante loopbaan. Hoe goed hij was, werd wel bewezen door het feit dat hij als eerste niet-Duitser een afscheidswedstrijd kreeg aangeboden, waarbij onder anderen zijn generatiegenoten Franz Beckenbauer en Sepp Maier aanwezig waren. Hellström keerde vervolgens terug naar Zweden en werd daar keeperstrainer bij achtereenvolgens Hammarby IF en Malmö FF. In 1988 maakte hij als 39-jarige eenmalig zijn rentree in het doel op het hoogste niveau, namens GIF Sundsvall, aangezien alle selectiekeepers niet beschikbaar bleken.

Vorig jaar werd bij Hellström slokdarmkanker geconstateerd. Vanochtend, twee weken voor zijn 73ste verjaardag, overleed hij in het bijzijn van zijn familie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.