Voor Oranje fatale monsterzege in nieuw daglicht

Reacties

De wedstrijd van Spanje tegen Malta uit 1983, met dramatische gevolgen voor Oranje, is nooit helemaal ontdaan van verdachtmakingen. Vanuit Malta worden nu nieuwe beschuldigingen geuit over doping en drugs.

Voor Oranje fatale monsterzege in nieuw daglicht

Spanje boekte in 1983 een van de grootste zeges uit zijn historie. De 12-1 overwinning - na een 3-1 ruststand - was er een met consequenties, want op basis van een beter doelsaldo was het niet Nederland maar Spanje dat zich plaatste voor het EK in 1984. Aan de opmerkelijke uitslag is altijd een zweem van geruchten blijven hangen, al is er nimmer een bewijs gevonden voor het vermeende vals spel.

Ruim dertig jaar na dato wordt geopperd dat Malta gedrogeerd werd met de citroenen. 'Een kleine man in het wit kwam met een dienblad vol gesneden citroenen. Dat was alles wat ons in de rust werd aangeboden. De spelers namen het daarom ook en werden daarna ziek', vertelde toenmalig bondscoach Victor Scerri (foto) deze week tegen de Spaanse televisie, die op Malta een reportage maakte over die memorabele avond in december. 'Ik vroeg de teamarts of ze gedrogeerd konden zijn aangezien de spelers de weg kwijt waren.'

In de reportage wordt ook gesuggereerd dat niet alleen Malta werd gedrogeerd, maar ook dat Spanje doping had gebruikt om de noodzakelijke hoge uitslag neer te zetten. 'Mijn broer is bodybuilder en daarom weet ik wat er kan gebeuren als je steroïden gebruikt. Tijdens de wedstrijd zag ik wit schuim in de mond van de Spaanse spelers', klinkt het nu uit de mond van Malta-international Silvio Demanuele.

Toenmalig Spaans international José Antonio Camacho wijst alle beschuldigingen van de hand. 'Het getuigt van een gebrek aan sportiviteit. We zijn door alle controles gekomen, we hebben nooit iets genomen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.