Voor kwalificatiewonder Panama is het WK nu al een feest

Reacties

Een nieuwe feestdag is toegevoegd aan de nationale agenda van Panama en dat heeft alles te maken met het feit dat het land zich geplaatst heeft voor het WK in Rusland. Een portret van de tropische verrassing.

Voor kwalificatiewonder Panama is het WK nu al een feest

'De wens van de bevolking is uitgekomen: vier deze historische dag voor Panama. Woensdag is bij deze een nationale feestdag. Iedereen is woensdag vrij, de scholen zijn een dag dicht. Vier deze dag met je familie.' President Juan Carlos Varela kon zijn geluk niet op na de plaatsing van zijn Panama en 11 oktober kreeg een plek in de geschiedenisboeken van het land.

De vreugde van de debutant op het mondiale eindtoernooi komt mede voort uit een bizar verlopen kwalificatie. Met Mexico, Costa Rica en de Verenigde Staten als topfavorieten in de WK-kwalificatie van de CONCACAF, hield niemand rekening met Panama. De eindstand van de groep laat ook een bijzonder beeld zien. In tien wedstrijden pakte Panama maar dertien punten, de kwalificatie sloot de nummer drie af met een negatief doelsaldo.

Eindstand WK-kwalificatie CONCACAFDuels en puntenDoelcijfers
1. Mexico*10-2116-7
2. Costa Rica*10-1614-8
3. Panama*10-139-10
4. Honduras**10-1313-19
5. Verenigde Staten10-1217-13
6. Trinidad & Tobago10-67-19

*= direct geplaatst, **= geplaatst voor play-offs tegen Australië

De laatste speeldag paste in de knotsgekke kwalificatie. De Verenigde Staten hadden tegen hekkensluiter Trinidad & Tobago slechts een punt nodig om een WK-ticket veilig te stellen, maar gingen verrassend onderuit (2-1). Panama profiteerde optimaal door met 2-1 van Costa Rica te winnen, maar ook in dat duel gebeurde er genoeg bijzonders. Na een klein uur spelen kwam het Panama van bondscoach Hernán Darío Gómez (zie hoofdfoto) naast Costa Rica via een heus spookdoelpunt. De bal passeerde in een scrimmage nooit de lijn, maar werd toch goedgekeurd. In de slotfase werd het feestje compleet voor Panama, Román Torres schoot zijn land in de slotfase naar het WK.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Panama wordt de grote onbekende in Rusland voor het publiek. De basisopstelling bestaat voor een groot deel uit spelers die uitkomen in Zuid-Amerika of de Major League Soccer. Slechts twee basisspelers van het elftal dat het WK bereikte spelen in Europa. Keeper Jaime Penedo verdient zijn brood in Roemenië bij Dinamo Boekarest, Gabriel Torres komt sinds de zomer van 2016 uit voor Lausanne-Sport in Zwitserland. Laatstgenoemde maakte met drie doelpunten – waaronder ook de spookgoal – de meeste goals voor Panama in de kwalificatie.

De topscorer van het Panamees elftal is nog steeds actief en het WK in Rusland kan een mooi laatste kunstje zijn voor Luis Tejada. De nu 35-jarige spits maakte in net geen honderd interlands 43 doelpunten voor Panama en tegen Costa Rica speelde hij als invaller nog een rol in de cruciale slotfase. Tejada is 36 als Panama zijn eerste WK-wedstrijd speelt, maar voor een WK-debuut stel je een pensioen natuurlijk uit.

Op 1 december wordt Panama aan drie andere landen gekoppeld voor de groepsfase van het WK. Het land komt terecht in pot 4, met de landen die het laagst geklasseerd zijn op de FIFA-ranking. Hierdoor behoort een loodzware loting tot de mogelijkheden. Voor Panama wordt het toernooi in Rusland echter zoals 11 oktober 2017, één groot nationaal feest.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.