Panama debuteert op WK, geen VS in Rusland na nieuwe blamage

Reacties

De Verenigde Staten zij er niet bij op het WK in Rusland. Team USA verloor bij het véél lager aangeschreven Trinidad & Tobago en valt overal buiten. Panama won in extremis en gaat debuteren op het mondiale podium, Honduras speelt nog een play-off om een WK-ticket.

Panama debuteert op WK, geen VS in Rusland na nieuwe blamage

Voorafgaand aan de laatste speelronde was het verhaal in de CONCACAF-kwalificatie duidelijk. Mexico en Costa Rica waren al zeker van het WK, de VS moesten de derde plek - en dus rechtstreekse plaatsing - zien vast te houden, terwijl Panama en Honduras op het vinkentouw zaten. Uiteindelijk faalden de Amerikanen volledig, zij zijn er deze zomer niet bij.

Trinidad & Tobago - Verenigde Staten 2-1
De VS gingen de laatste speelronde in als favoriet voor het derde en laatste rechtstreekse WK-ticket, maar het liep héél anders. VS-verdediger Omar Gonzales raakte een voorzet totaal verkeerd en zag de bal in zijn eigen doel verdwijnen. Maar zo schlemielig als die 1-0 was, zo wonderschoon was de 2-0. Alvin Jones produceerde van grote afstand een heerlijk zwabberschot, waar doelman Tim Howard geen antwoord op had.

Kort na de pauze zorgde Christian Pulisic (bij Borussia Dortmund spelend onder Peter Bosz) nog wel voor de aansluitingstreffer, maar het bleef bij 2-1. Die smadelijke nederlaag betekent dat de VS komende zomer definitief ontbreken in Rusland, voor het eerst sinds 1986 zijn zij niet aanwezig op het WK.

Panama - Costa Rica 2-1
En dat komt mede door een late treffer van Panama. Dat land kwam tegen het al geplaatste Costa Rica nog wel op achterstand (doelpunt van Johan Venegas), maar kwam kort na rust via Gabriel Torres uit een krankzinnige scrimmage op 1-1. Daar leek het lang bij te blijven, waarmee de thuisploeg overal naast zou grijpen. Maar een late winnende goal van Román Torres leidde tot een waar volksfeest in Panama, dat voor het eerst naar het WK gaat.

Honduras - Mexico 3-2
Door in eigen huis te winnen van het al geplaatste Mexico, pakte Honduras de vierde plaats en dus een plek in de play-off tegen Australië. Het werd in San Pedro Sula een waar spektakelstuk. De Mexicanen kwamen voor rust tot twee keer toe op voorsprong: tussen de 0-1 van Oribe Peralta en de 1-2 van Carlos Vela had Alberth Elis voor de gelijkmaker getekend. Na de pauze trok de thuisploeg het duel naar zich toe.

De 2-2 viel daarbij op krankzinnige wijze Eddie Hernández schoot van dichtbij tegen de lat, waarna de bal via de rug van de Mexicaanse keeper Guillermo Ochoa in het doel verdween. Exact een halfuur voor tijd ontsnapte Rommel Quioto aan de buitenspelval, waarna hij zich vrij draaide en de 3-2 binnenschoot. Omdat dat ook de eindstand was, gaat Honduras met Australië uitmaken wie er naar het WK gaat.

Eindstand WK-kwalificatie CONCACAF  
1. Mexico*10-2116-7
2. Costa Rica*10-1614-8
3. Panama*10-139-10
4. Honduras**10-1313-19
5. Verenigde Staten10-1217-13
6. Trinidad & Tobago10-67-19

*= direct geplaatst, **= geplaatst voor play-offs tegen Australië

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.