Volop lof voor Marciniak: 'Beste arbitrale optreden in de WK-historie'

Reacties

In Frankrijk was scheidsrechter Szymon Marciniak na de verloren WK-finale de gebeten hond, maar elders krijgt de Pool juist lof voor zijn optreden in de WK-finale. Bijvoorbeeld van Howard Webb, de man die zelf de WK-finale in 2010 tussen Nederland en Spanje floot. 

Volop lof voor Marciniak: 'Beste arbitrale optreden in de WK-historie'
© Pro Shots
Argentinië
Argentinië
ns
3 - 3
Frankrijk
Frankrijk

Marciniak kreeg van L'Équipe een 2 voor zijn optreden in de finale van zondag. De Franse sportkrant signaleerde onder meer dat de goal van Lionel Messi in de verlenging had moeten worden afgekeurd, omdat er langs de zijlijn al Argentijnse reservespelers in het veld stonden. Ook zorgde de penalty die Argentinië kreeg in de eerste helft wegens een overtreding van Ousmane Dembélé voor ophef en ging in Frankrijk de discussie of Nicolás Otamendi geen rode kaart had moeten krijgen voor het vasthouden van de doorgebroken Randal Kolo Muani.

De kritiek van L'Équipe op het optreden van Marciniak krijgt echter weinig bijval in andere media. RMC Sport stelt in een analyse dat de Pool inderdaad misschien een of twee gele kaarten liet lopen, maar signaleert ook dat Frankrijk in de finale twee terechte strafschoppen kreeg en dat Adrien Rabiot in de 55ste minuut ook een rode kaart had kunnen krijgen voor een harde tackle op Rodrigo De Paul. En dus concludeert RMC Sport: 'Hij had het beter kunnen doen, maar Marciniak beïnvloedde het resultaat van de wedstrijd niet en dat is het belangrijkste.' 

In andere landen klinkt juist lof voor het fluiten van Marciniak. Oud-scheidsrechter Alfonso Pérez Burrull stelt bij Radio Marca dat de Pool de juiste beslissingen nam bij het toekennen van de penalty's, ook bij de overtreding van Dembélé. 'Een typische overtreding van een aanvaller die meeverdedigt.' De Duitse oud-scheidsrechter Thorsten Kinhöfer spreekt bij Sport1 zelfs van een 'optreden van wereldklasse'. 'Hij heeft alle belangrijke beslissingen genomen zonder VAR.' En op Twitter was de Duitse oud-scheidsrechter Pattrick Ittrich eveneens lyrisch.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook in eigen land krijgt de Poolse arbiter lof. 'Hij was de juiste man op de juiste plaats', schrijft Fakt in een analyse. 'Hij floot een perfecte finale en was niet bang om belangrijke beslissingen te nemen, zoals bij de penalty's voor Argentinië en Frankrijk. Onze landgenoot liet doorvoetballen als het kon, maar gaf gele kaarten als het nodig was.' Voormalig topscheidsrechter Howard Webb spreekt tegenover Sportowe Fakty zelfs van het 'beste arbitrale optreden in de WK-historie'. 'Simon was fantastisch, het hele arbitrale team verdient applaus.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.