Volendam legt ontluisterend Cambuur op de pijnbank

FC Volendam is 2023 begonnen met een eclatante en zeer welkome overwinning. Concurrent SC Cambuur werd in Leeuwarden te kijk gezet en is de nieuwe hekkensluiter van de Eredivisie.

SC Cambuur
SC Cambuur
0 - 3
FC Volendam
FC Volendam

De debuterende Cambuur-coach Sjors Ultee zag zijn ploeg dramatisch aan de wedstrijd beginnen. In de achtste minuut leidde dat ook tot de 0-1. Xavier Mbuyamba bediende linksback Derry John Murkin, die gaf laag voor op Bilal Ould-Chikh, die de bal hard in het dak van het doel schoot.

Een minuut later was alweer raak voor de bezoekers. Weer begon de aanval bij Mbuyamba. De jonge centrumverdediger stuurde Robert Mühren de diepte in. De ervaren spits wipte de bal vervolgens over doelman João Virgínia heen: 0-2.

Via Daniël van Kaam en Leon Bergsma was Cambuur voor rust nog dicht bij een aansluitingstreffer, maar zoals vaker dit seizoen kregen de Leeuwarders de bal er niet in. Ook Milan Smit en Silvester van der Water lukte het na rust niet om keeper Filip Stankovic te passeren.

Ultee wisselde aanvallend en ging met drie verdedigers spelen om een comeback te forceren, maar de derde treffer viel twintig minuten voor tijd aan de andere kant na een gouden wissel van Wim Jonk. Voormalig Cambuur-spits Mühren verliet het veld en kreeg een mooi applaus van de thuissupporters, vervanger Henk Veerman ontving juist een flink fluitconcert, vanwege zijn Heerenveen-verleden.

Veerman haalde echter direct zijn gram. Hij knikte met zijn eerste balcontact een vrije trap van Carel Eiting binnen en besliste zo de wedstrijd: 0-3. Voor Volendam is het ongekende weelde: de ploeg van Jonk passeert Cambuur en heeft weer aansluiting met de rest van het rechterrijtje.

Cambuur is door de vijfde Eredivisie-nederlaag op rij de nieuwe hekkensluiter. Volgende week wacht met het bezoek aan FC Emmen een nieuwe kelderkraker voor de ploeg van Ultee. Volendam ontvangt dan RKC Waalwijk.