Volendam boekt gouden zege dankzij specialiteit van het huis

FC Volendam heeft zaterdagavond een gouden overwinning geboekt in de strijd om directe handhaving. Twee rake kopballen van verdediger Xavier Mbuyamba waren Sparta Rotterdam te machtig.

© ESPN
FC Volendam
FC Volendam
2 - 1
Sparta Rotterdam

Sparta kende een vliegende start in het Kras Stadion: Koki Saito had de bal er al binnen twee minuten in liggen, maar de goal van de Japanner werd afgekeurd wegens buitenspel. Drie minuten later was het alsnog raak voor Saito. Hij kreeg de bal van Younes Namli en plaatste hem overtuigend in de verre hoek: 0-1.

Sparta kon die sterke start niet doortrekken en met name na het inbrengen van Henk Veerman wist Volendam meer en meer van zich af te bijten. In de 37ste minuut resulteerde dat in de gelijkmaker: Mbuyamba knikte binnen uit een hoekschop: 1-1.

© ESPN

Bij het vieren van het doelpunt ging het echter weer mis op de tribunes. Er werd een beker op het veld gegooid en dus kon arbiter Jannick van der Laan niet anders dan affluiten en de spelers naar binnen sturen, volgens de nieuwe protocollen van de KNVB.

Na een korte onderbreking werd de wedstrijd weer hervat. Volendam gunde de bal aan Sparta, maar had zelf de beste kansen. Het was aan de andermaal uitblinkende Nick Olij te danken dat de thuisploeg halverwege de tweede helft niet op 2-1 kwam. In de slotfase liet Henk Veerman nog een enorme kans op een winnende treffer liggen.

In de 92ste minuut kwam die winnende goal er alsnog, opnieuw uit een corner. Carel Eiting legde de bal precies op het hoofd van Mbuyamba, die knap zijn tweede van de avond binnenknikte. Voor Volendam was dat alweer de dertiende goal uit een spelhervatting. Alleen PSV doet het op dat gebied beter. Een derde van de doelpunten van Volendam kwamen dit seizoen uit spelhervattingen.

Belangrijker is dat de treffers van Mbuyamba drie punten opleveren voor Volendam. De voorsprong op de gevreesde zestiende plaats bedraagt nu vijf punten.