Vlijmscherp Go Ahead legt tienkoppig Roda JC over de knie

Roda JC is in eigen huis tegen een pijnlijke 4-1 nederlaag aangelopen tegen promovendus Go Ahead Eagles. Toen Ard van Peppen vlak na rust rood kreeg, was de wedstrijd gespeeld.

Go Ahead, dat in zijn laatste twee wedstrijden niet gescoord had, kwam geweldig uit de startblokken. Jarchinio Antonia maakte binnen tien minuten twee doelpunten. In de negende minuut kwam hij vanaf rechts naar binnen en schoot hij met links over Roda-doelman Filip Kurto heen. Een minuut later verdubbelde hij de marge voor Go Ahead, door een voorzet van Xander Houtkoop zwevend in te koppen.

Thuisploeg Roda legde zich echter niet bij een nederlaag neer. Na een klein half uur verzorgde Mitchell Donald de aansluitingstreffer, door een voorzet van Henk Dijkhuizen in te koppen. Direct daarna haalde Roda-trainer Ruud Brood verdediger Bart Biemans naar de kant en bracht targetman Frank Demouge het veld in.

Mark-Jan Fledderus buitelt over Bart Vriends (links) heen.

Daarmee ontstond er veel ruimte voor Go Ahead, dat er al in de 34ste minuut van profiteerde. Na een perfecte counter bediende Antonia uitblinker Houtkoop op maat, die simpel afrondde. Roda bleef ook na die treffer vol op de aanval spelen, wat de thuisploeg in de derde minuut na rust de kop kostte. Linksback Van Peppen pakte toen namelijk zijn tweede gele kaart, waardoor hij met rood moest vertrekken.

Tegen een tienkoppig Roda bleef Go Ahead op de tegenaanval gevaarlijk. Dat leverde in de 55ste minuut de 4-1 op van Erik Falkenburg, die een voorzet van Houtkoop inkopte. Aan de andere kant raakte invaller Marc Höcher in de slotfase nog de lat.

De 4-1 nederlaag maakte een einde aan een ongeslagen reeks van Roda, dat zes competitiewedstrijden op rij niet verloor. De Limburgers blijven met zeventien punten uit dertien duels op de tiende plaats staan. Go Ahead stijgt naar de elfde positie, met slechts een punt minder dan Roda.