Vitesse en FC Volendam verliezen allebei met gelijkspel

Vitesse is er zondagmiddag niet in geslaagd om FC Volendam te verslaan en zo van de laatste plek in de Eredivisie af te komen. Vanuit Volendams perspectief was het punt een klein wonder, want de thuisclub speelde een van de sterkste wedstrijden van het seizoen.

Vitesse
Vitesse
1 - 1
FC Volendam
FC Volendam

De fans van Vitesse hadden een plan voor deze degradatiekraker. Fluitjes meenemen en zo hard mogelijk fluiten als Volendam aan de bal was. Het leverde met name in de eerste helft een irritante symfonie van schel geluid op, maar het spel binnen de lijnen werd er zowaar wel beter van. Vitesse speelde een van de betere wedstrijden van dit seizoen. Bijzonder, aangezien de club bijzonder slecht nieuws te verwerken kreeg deze week. De licentiecommissie van de KNVB keurde een overname van beoogd grootaandeelhouder Coley Parry niet goed.

Toch had Vitesse Volendam in de eerste 45 minuten op de knieën kunnen en misschien wel moeten krijgen. Met name huurling Anis Hadj-Moussa, op Deadline Day gehuurd van het Belgische Patro Eisden, liet zich gelden. Met zijn acties zette hij de defensie van Volendam met enige regelmaat voor schut, maar tot doelpunten leidde dit allemaal niet. Hadj-Moussa raakte de lat en teamgenoot Carlens Arcus deed dat ook na een actie van Hadj-Moussa.

Bijzonder genoeg scoorde Vitesse maar eenmaal, een schot van afstand van Mica Pinto werd niet goed ingeschat door Volendam-keeper Mio Backhaus. Het was in de zesde minuut de gelijkmaker, want Volendam had in de degradatiekraker al heel vroeg gescoord via Bilal Ould-Chikh. Hij kon vrij uithalen na een counter, teamgenoot Zach Booth zorgde voor voldoende afleiding om Ould-Chikh de ruimte te verschaffen.

Anis Hadj-Moussa werd door VI gekozen als Ster van het Veld.

Het was een van de weinige hoogtepunten van Volendam, ook in de tweede helft ging Vitesse meer en meer naar voren. Dat resulteerde bijna in een doelpunt die rijp was voor de Puskás Award. Melle Meulensteen was uit balans na een voorzet van teamgenoot Arcus, maar kreeg het met zijn hak nog bijna voor elkaar om de 2-1 te maken. Zijn stijlvolle inzet belandde echter op de lat, waardoor het aluminium de thuisclub voor de derde keer dwarszat.

Zo slaagde Vitesse er niet in om Volendam achter zich te laten in de Eredivisie, de Arnhemmers blijven ondanks een goede wedstrijd hekkensluiter. Het had nog bijna erger kunnen worden, want in de slotfase kwam Volendam nog tot een zeldzame uitbraak. Oskar Buur kreeg de bal bijna in de kruising, maar doelman Eloy Room redde knap en voorkwam een volgende klap voor Vitesse.

Toch komt het gelijkspel ook hard aan, eigenlijk voor beide teams. Vitesse en Volendam komen op dertien punten, vijf minder dan nummer zestien RKC Waalwijk. De onderste twee teams degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie, de nummer zestien krijgt via de play-offs een herkansing op lijfsbehoud.