Vijfklapper in Enschede helpt FC Groningen play-offs in

FC Groningen heeft zich zondag op de laatste speeldag van de Eredivisie verzekerd van de play-offs. Door resultaten op andere velden was een 3-5 overwinning op bezoek bij FC Twente genoeg voor de achtste plaats.

De missie van Groningen was van tevoren kraakhelder. Er moest gewonnen worden voor een plek in de play-offs om een Europa League-ticket. De bezoekers begonnen goed in Enschede. Al na twee minuten was het raak, Bryan Linssen tikte van dichtbij binnen na een voorzet van Eredivisie-debutant Glenn Bijl. De roes van de voorsprong kwam Groningen echter duur te staan, want Twente werd beter na de 0-1.

Het goede spel resulteerde in kansen, de 1-1 volgde binnen de twintig minuten. Dylan George kopte in bij de eerste paal voor zijn eerste goal in de Eredivisie. Er gebeurde genoeg in De Grolsch Veste, maar Groningen moest ook rekening houden met de tussenstanden op de andere velden. Concurrent Heracles Almelo kwam tegen Feyenoord al vroeg op achterstand, waardoor op dat moment winst voldoende was voor de play-offs. Oussama Idrissi leek dit als eerste te begrijpen, want hij nam zijn ploeg na een half uur op sleeptouw.

Idrissi scoorde twee keer in vier minuten, op identieke wijze. De 1-2 maakte hij door vanaf links naar binnen te komen en met een kiezelhard schot de rechterkruising te vinden. Ook de 1-3 eindigde in die kruising, ditmaal schoot Idrissi raak na balverlies van Mateusz Klich. De buit leek binnen en nog voor rust hielp Twente-verdediger Stefan Thesker de uitploeg een handje. Van dichtbij werkte hij een corner op ongelukkige wijze in eigen doel: 1-4.

Nog meer doelpunten
De tweede helft begon lang niet zo aantrekkelijk als de eerste, maar na ruim een uur werd er weer gescoord. Klich benutte een penalty voor de 2-4, nadat Dejan Trajkovski in de rug werd geduwd en zo een strafschop verdiende. Kort daarna tilde invaller Alexander Sørloth het verschil weer naar drie doelpunten. Na een puike voorzet van Jason Davidson kopte de Scandinaviër in bij de tweede paal.

Het leek het laatste wapenfeit van de wedstrijd te zijn, maar Enes Ünal werkte nog aan zijn moyenne. Vlak voor tijd maakte de Turk vanuit een moeilijke hoek zijn achttiende van het seizoen: 3-5. Het maakte voor de driepunter van Groningen niet uit, waardoor de blik richting de andere velden ging. Aangezien zowel Heracles Almelo als SC Heerenveen onderuit ging in de laatste speelronde, eindigt Groningen het seizoen als de nummer acht van de Eredivisie. Dit betekent dat de ploeg een kans houdt op Europees voetbal in het volgende seizoen.

Groningen gaat naar de play-offs, waarin het in de eerste ronde uitkomt tegen verliezend bekerfinalist AZ. Twente was rond de winterstop al klaar, het kon niet meer degraderen en mag door een straf van de KNVB komend seizoen niet uitkomen in Europese competities.