FC Groningen hoopt op tiende ticket voor play-offs

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. FC Groningen heeft nog een kansje om zich te kwalificeren voor de play-offs. Dan moeten de noorderlingen in Enschede in elk geval afrekenen met FC Twente.

FC Groningen hoopt op tiende ticket voor play-offs

Speelronde: 34
Aftrap: zondag 14 mei, 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

• Cynisch gesteld is FC Twente al sinds december, toen handhaving min of meer zeker was, uitgespeeld. De Tukkers mogen immers Europa niet in als straf voor het financiële wanbeleid uit het recente verleden. Na 33 speelrondes neemt FC Groningen de tiende plek in, op drie punten van SC Heerenveen (achtste) en Heracles Almelo (negende). De equipe van trainer Ernest Faber moet winnen en hopen op averij van de concurrentie. De negende plaats leidt tot deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

• FC Twente en FC Groningen treden voor de 37ste keer in het strijdperk in het kader van de Eredivisie. De formatie uit Enschede sleepte 23 zeges in de wacht en moest zes maal zijn meerdere erkennen in de noorderlingen. Zeven keer bleef een winnaar uit.

• In de laatste dertien thuiswedstrijden tegen FC Groningen kwam FC Twente minimaal eenmaal tot scoren. Gedurende die serie kwamen de Tukkers tot 43 goals, hetgeen neerkomt op gemiddeld 3,33 treffers per wedstrijd.

• FC Twente liet dit Eredivisie-seizoen slechts 25 goals aantekenen in thuisduels. De laatste keer dat de formatie uit Enschede minder productief was voor eigen publiek was in het seizoen 2002/03 (achttien doelpunten).

Enes Ünal scoorde in zijn laatste vier thuiswedstrijden. De laatste FC Twente-speler die een reeks van vijf thuisduels met ten minste één goal realiseerde, was Luc Castaignos in 2014.

• FC Groningen staat na zestien uitwedstrijden op een doelsaldo van plus één. De enige keer dat de noorderlingen zo'n positief doelsaldo over een heel seizoen volhielden, was in 1984/85 (plus zeven).

• Tijdens zijn laatste vijf Eredivisie-wedstrijden kwam Mimoun Mahi telkens tot scoren. Alleen Peter Houtman (zeven duels op rij trefzeker) deed dit ooit vaker voor FC Groningen.

• Als FC Groningen de play-offs haalt, dan is dat voor de tiende keer sinds de rentree van de nacompetitie om Europees voetbal (in 2005/06). De noorderlingen zouden de eerste club zijn die deze mijlpaal bereikt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.