Videoref speelt hoofdrol bij overwinning Chili

Chili is de strijd om de Confederations goed begonnen met een 2-0 overwinning op Kameroen. Hoofdrollen waren weggelegd voor Arturo Vidal en de lichtgeblesseerde Alexis Sánchez. Ook de videoscheidsrechter speelde een opmerkelijke hoofdrol.

Het openingsduel in Groep B ging tussen de winnaar van de Afrika Cup en de winnaar van de Copa América. Laatstgenoemde begon gehavend aan het duel. Sánchez, in het dagelijks leven topschutter bij Arsenal, had te veel last van zijn enkel en begon aan de kant. Bij Kameroen was er geen basisplaats voor Ajax-doelman André Onana. Bondscoach Hugo Broos koos voor zijn neef Fabrice Ondoa, die tijdens de Afrika Cup ook al een sterke indruk maakte.

De Belgische oefenmeester zal weinig spijt hebben gehad van zijn keuze. In de eerste minuut kwam Ondoa nog goed weg toen een inzet van Eduardo Vargas op de paal belandde. Later was hij het die Kameroen in de wedstrijd hield. Met Bayern München-middenvelder Vidal als grote regisseur was het wachten op een Chileense openingstreffer maar keer op keer was daar Ondoa die redding bracht.

Kameroen, dat maar dertig procent van de tijd balbezit had, gokte op een foutje in de Zuid-Amerikaanse achterhoede. Michael Ngadeu kopte na twintig minuten raak, maar zijn doelpunt werd afgekeurd na een vermeende overtreding op Vidal.

Op slag van rust leek Vargas de score te openen. Na een splijtende pass van Vidal wist de aanvaller eindelijk het net te vinden. De Chilenen vierden een feestje maar werden een minuut later alsnog teruggefloten: de videoscheidsrechter meende dat Vargas buitenspel stond, al was dat in de herhaling niet goed te zien. Zwaar gefrustreerd zochten de Chilenen na vijfenveertig enerverende minuten én zonder geldige doelpunten de kleedkamer op.

Arturo Vidal is woedend nadat de openingstreffer van Chili is afgekeurd.

In het tweede bedrijf nam Kameroen meer initiatief en dus greep de Chileense bondscoach Juan Antonio Pizzi in. Met nog een half uur te spelen kwam de niet okselfrisse Sánchez in het veld voor Edson Puch. Nadat Benjamin Moukandjo een vrije trap net naast schoot, kroop Chili in de slotfase wat meer uit de schulp.

Met nog tien minuten te spelen kreeg Chili dan toch het doelpunt waar het op basis van de eerste helft recht op had. Het was uitgerekend Sánchez die de bal bij de tweede paal afleverde bij Vidal, die op zijn beurt eenvoudig kon binnenkoppen. In blessuretijd was opnieuw de videoref aan zet. Een doelpunt van Vargas werd in eerste instantie door de scheidsrechter wegens buitenspel afgekeurd, maar werd op basis van de tv-beelden alsnog toegekend. Daarmee was de overwinning voor Chili een feit.

De andere twee teams in Groep B zijn Australië en Duitsland. Zij treffen elkaar maandag (17.00 uur).